Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμήθηκε η μνήμη του Λέο φον Κλέντσε

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Βαυαρού φιλέλληνα αρχιτέκτονα.

  • Real.gr
Τιμήθηκε η μνήμη του Λέο φον Κλέντσε
Τη μνήμη του μεγάλου Βαυαρού φιλέλληνα και λάτρη του ελληνικού πολιτισμού, του αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε, τίμησε η Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας,

με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του στις 27.1.1864.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο εφημέριος του ιστορικού ναού της Σαλβάτορκιρχε, αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, μετέβησαν στο μνήμα και μνημείο του Κλέντσε που βρίσκεται στο παλαιό νότιο κοιμητήριο του Μονάχου και κατέθεσαν άνθη, ενώ ο Δήμος Μονάχου κατέθεσε τιμητικό στεφάνι.

Το Μόναχο αποκαλείται και Ίσαρ- Αθήνα, λόγω των πολλών κλασικών κτισμάτων που κοσμούν την πόλη. Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α' (πατέρας του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας) είχε αναθέσει στον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε να σχεδιάσει και να χτίσει δημόσια κτίρια στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις.

Ο Κλέντσε σχεδίασε τα κτίρια με βάση τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και "στόλισε" το Μόναχο με στοιχεία που θύμιζαν Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από τον 19ο αιώνα χαρακτηρίστηκε το Μόναχο ως η Αθήνα του ποταμού Ίσαρ, ενός ποταμού που διασχίζει την πόλη.

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος παραχώρησε το 1828 στην ιστορική Σαλβάτορκιρχε- μια μικρή ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο του Μονάχου που είχε χτιστεί το 1594- στους Ελληνες ορθοδόξους, για να τελούν εκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Κλέντσε να μετατρέψει εσωτερικά τον ρωμαιοκαθολικό αυτό ναό σύμφωνα προς την ορθόδοξη παράδοση. Ο Κλέντσε σχεδίασε και το ιερό Τέμπλο, το οποίο κοσμεί μέχρι σήμερα τον ιερό ναό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v