Φουσκωτή θερμοκοιτίδα χαμηλού κόστους

Κοστίζει μόλις 250 λίρες.

  • Real.gr
Φουσκωτή θερμοκοιτίδα χαμηλού κόστους
Το International James Dyson Award κέρδισε ο Τζέιμς Ρόμπερτς, απόφοιτος του Loughborough University, για την εφεύρεσή του: μία χαμηλού κόστους φουσκωτή θερμοκοιτίδα για χρήση σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, το ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο γεννιέται πρόωρα, και, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 75% των θανάτων που προκύπτουν λόγω πρόωρων γεννήσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ήταν διαθέσιμες οικονομικότερες μέθοδοι περίθαλψης ανά τον πλανήτη.

Το «ΜΟΜ» του Ρόμπερτς, όπως υποστηρίζεται, παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με ένα σύγχρονο σύστημα αξίας 30.000 λιρών, αλλά κοστίζει μόλις 250 λίρες για την κατασκευή, τη δοκιμή και τη μεταφορά του στην επιθυμητή τοποθεσία.

Μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία και λειτουργεί με μπαταρία διαρκείας ζωής 24 ωρών. Φουσκώνεται εύκολα και θερμαίνεται μέσω κεραμικών θερμαντικών στοιχείων.

Σε μια οθόνη προβάλλεται η θερμοκρασία και η υγρασία, που μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, ενώ χτυπά συναγερμός εάν η θερμοκρασία αλλάξει. Επίσης, για παιδιά με ίκτερο υπάρχει μονάδα φωτοθεραπείας (επίσης φουσκωτή).

Ο Τζέιμς, 23 ετών, ο οποίος αποφοίτησε πρόσφατα από το Loughborough Design School με BSc στο Product Design and Technology, κέρδισε 45.000 δολάρια για περαιτέρω πρωτότυπα και δοκιμές, με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους και τη μαζική παραγωγή του ΜΟΜ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι εμπνεύστηκε όταν είδε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα των πρόωρων γεννήσεων σε στρατόπεδα προσφύγων. «Χρειάστηκε να πουλήσω το αυτοκίνητό μου για να χρηματοδοτήσω το πρώτο μου πρωτότυπο. Το όνειρό μου είναι να συναντήσω ένα παιδί που έχει σώσει η θερμοκοιτίδα μου- ζωντανή απόδειξη ότι το σχέδιό μου έκανε τη διαφορά».

Το ΜΟΜ δεν ήταν η μόνη συσκευή που αναδείχθηκε: από 7.500 δολάρια για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών τους θα λάβουν επίσης οι δημιουργοί των QOLO (αναπηρικό καροτσάκι υψηλής τεχνολογίας, που επιτρέπει στον χρήστη του να στέκεται και να κάθεται, καθώς και να κινείται ενώ στέκεται όρθιος), το Suncayr (μαρκαδόρος αντιηλιακής προστασίας, το «μελάνι» του οποίου υπενθυμίζει στον χρήστη πότε χρειάζεται να ξαναβάλει αντιηλιακό) και το Bruise (μία αθλητική στολή εντοπισμού τραυματισμών, που ενημερώνει για τη σοβαρότητά τους αλλάζοντας χρώμα).


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v