«Νέο Μάο» χαρακτηρίζουν τον Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα αξιοποίησε τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου της APEC για να κάνει μια επίδειξη δύναμης και να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως παγκόσμιας δύναμης.

  • Real.gr
«Νέο Μάο» χαρακτηρίζουν τον Σι Τζινπίνγκ
Η Κίνα αξιοποίησε τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου της APEC για να κάνει μια επίδειξη δύναμης και να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως παγκόσμιας δύναμης.

Μια ημέρα μετά την υπογραφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μιας συμφωνίας για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού που θα προμηθεύει την Κίνα με φυσικό αέριο, συνήφθη μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Νότια Κορέα και ακολούθησε η συνάντηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Η ημέρα έκλεισε με τη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της οποίας υιοθέτησε στο Πεκίνο συμφιλιωτικούς τόνους.

Το Πεκίνο είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος κατασκευάζοντας μια τεχνητή λίμνη και ένα γιγαντιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα για την υποδοχή των ηγετών των 21 οικονομιών που κυριαρχούν στον πλανήτη. Η υποδοχή αυτή ήταν πράγματι αντάξια υπερπαραγωγών του Χόλιγουντ.

Η Κίνα έκλεισε έτσι πολλά από τα μέτωπα που είχε ανοιχτά με τους γείτονές της. Η πιο θεαματική κίνηση ήταν η συνάντηση του προέδρου της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, η πρώτη εδώ και τρία χρόνια. Η σκηνοθεσία της συνάντησης είχε στόχο να δείξει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη λύσει τις διαφορές τους:
αντίθετα με το κινεζικό πρωτόκολλο, ο Άμπε ήταν εκείνος που περίμενε τον Σι, ενώ ο τελευταίος δεν ανταποκρίθηκε αρχικά στον χαιρετισμό του καλεσμένου του. Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια χωρίς χαμόγελα. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Η ίδια η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για δύο χώρες που οι σχέσεις τους ήταν «παγωμένες» λόγω της κυριαρχίας επί ενός συμπλέγματος νησιών που οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαογιού και οι Ιάπωνες Σενκάκου.

Η συμφωνία με τη Νότια Κορέα, που ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων εδώ και δύο χρόνια και πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, προβλέπει τη διατήρηση των δασμών για το ρύζι και τα αυτοκίνητα, καταργεί όμως τους δασμούς που επιβάλλει η Κίνα στα κορεατικά υφαντουργικά και ηλεκτρονικά προϊόντα.

Το εμπόριο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύνοδο. Η Κίνα επιδιώκει τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου για όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται τη Συμμαχία του Ειρηνικού, η οποία αποτελείται από 12 χώρες της APEC και εξαιρεί την Κίνα.

Παρά ταύτα, ο Ομπάμα κράτησε χαμηλούς τόνους και έδειξε ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, οι οποίες έχουν πληγεί από τις αντιπαραθέσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Για τον σκοπό αυτό, ανήγγειλε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική για το θέμα της βίζας, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι αυτό που προέχει στο ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι να αποφευχθεί η βία.

Ο Σι συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τρουόνγκ Ταν Σανγκ. Οι δύο χώρες, που έχουν εδαφικές διαφορές στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεσμεύτηκαν να τις επιλύσουν με διάλογο.

«Μέσα σε ένα πρωΐ», έγραψε η Λαϊκή Ημερησία, «ο πρόεδρος διεύρυνε την κινεζική επιρροή, αποκατέστησε τον σινορωσικό άξονα και διατήρησε το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα διαπραγματευθεί με τον σημερινό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον διάδοχό του». Ήδη, πολλοί στην Κίνα χαρακτηρίζουν τον Σι Τζινπίνγκ «τον νέο Μάο»...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v