«Εκρηκτικό» κλίμα στην Ειδομένη - «Ασφυξία» στον Πειραιά

Πάνω από 52.000 οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα. Ένταση στην Ειδομένη. Ανεπαρκείς για τον αριθμό των προσφύγων οι υφιστάμενοι χώροι φιλοξενίας. Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς για τις συνθήκες υγιεινής στον Πειραιά.

  • Real.gr
«Εκρηκτικό» κλίμα στην Ειδομένη - «Ασφυξία» στον Πειραιά
Ο εκνευρισμός λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης, η απογοήτευση των προσφύγων από το οριστικό κλείσιμο των συνόρων που μπλοκάρει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και οι λίγοι -όπως αποδεικνύονται- χώροι για τη φιλοξενία τους έχουν δημιουργήσει τεταμένο κλίμα.

Χθες ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα υπερέβαινε τις 50 χιλιάδες (52.207), διότι οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει και αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε ισχύ η συνθήκη Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διακοπή του προσφυγικού ρεύματος.



Ένταση στην Ειδομένη

Το κλίμα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι «εκρηκτικό» από το πρωί της Τρίτης. Εκατοντάδες πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία απαιτώντας το άνοιγμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ και απέκλεισαν την οδική πρόσβαση από και προς τον καταυλισμό.

Οι ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή λύγισαν δυο πρόσφυγες που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν, αλλά διασώθηκαν μετά από επέμβαση ψυχραιμότερων και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.



Το τεταμένο κλίμα υποχρέωσε τα μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να αποχωρήσουν, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Για λόγους ασφαλείας, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και εθελοντές των οργανώσεων Πράξις, που έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων της Ειδομένης, αλλά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, μετά από ένα επεισόδιο που έγινε έξω από τα γραφεία τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων.

Από χθες στην περιοχή έφτασαν επτά κλινάμαξες του ΟΣΕ με χωρητικότητα περίπου 250 κρεβατιών, προκειμένου να στεγαστούν ορισμένοι από τους πρόσφυγες.

Επίσκεψη Ξανθού

Επίσκεψη στην Ειδομένη και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιεί σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να συμμετάσχει σε συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί διαδοχικά το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, τον καταυλισμό της Ειδομένης, το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς, όπου θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη.

Σήμα κινδύνου για τις συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά

Οι υφιστάμενοι χώροι φιλοξενίας ανά την Ελλάδα φαίνεται ότι υστερούν αριθμητικά για τη στέγαση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και ακατάλληλοι.



Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά έκρουσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Πλατανησιώτης κάλεσε την πολιτεία το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει τους ανθρώπους σε οργανωμένους χώρους, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ατομική υγιεινή, καθώς ενόψει του καλοκαιριού αυξάνονται οι κίνδυνοι για θέματα υγείας λόγω και της ζέστης.

Διαμαρτυρία σε Χίο και Λέσβο

Την αντίδραση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στους χώρους των δύο hot spots που έχουν δημιουργηθεί στα δύο νησιά προκάλεσε η απόφαση που προβλέπεται στη διμερή συνθήκη που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, για μετατροπή των χώρων σε δομές κλειστού τύπου. Σε Χίο και Μόρια υπήρξαν χθες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.



Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίδρασή της στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία θεωρεί παράνομη.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, ανήγγειλε ότι η Ύπατη Αρμοστεία σταματά κάποιες δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.



Νέες δομές φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη, Βέροια

Σε αναζήτηση νέων ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές.

Στο παλιό στρατόπεδο "Βογιατζόγλου" στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες για αυτοψία κλιμάκιο του Στρατού, καθώς και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, προκειμένου να επιβλέψουν τον χώρο όπου η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε τον δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη ότι πρόκειται να δημιουργηθεί στο δήμο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Το κέντρο θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» και πρόκειται να φιλοξενεί 300-500 άτομα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v