Πρεμιέρα για το Euro-Δρακόντεια μέτρα στη Γαλλία

Σε κλοιό κινητοποιήσεων και στη σκιά της τρομοκρατικής απειλής ξεκινά σήμερα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γαλλία.

  • Real.gr
Πρεμιέρα για το Euro-Δρακόντεια μέτρα στη Γαλλία
Σε κλοιό κινητοποιήσεων και στη σκιά της τρομοκρατικής απειλής ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Από σήμερα αναμενόταν να ξεκινήσει στη Γαλλία η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και θαυμασμού από τους εκατομμύρια λάτρεις του αθλήματος και την παρουσία των 24 εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Αντίθετα το Euro 2016 βρίσκει μία χώρα σε αναταραχή μετά από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της εργασιακής νομοθεσίας, τις απεργίες, τις σοβαρές πλημμύρες στον Σηκουάνα και την ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός. Έθεσε σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να δείξει ότι μετά τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες από κάθε τρομοκρατική απειλή.

Περίπου 90.000 επιπλέον στρατιώτες και αστυνομικοί θα βρίσκονται γύρω από τα 10 στάδια, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες, αλλά και στις λεγόμενες «ζώνες των φιλάθλων» σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται τη Γαλλία για τους 51 αγώνες του Euro 2016.



Τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική αστυνομία πραγματοποιεί ασκήσεις ετοιμότητας και εικονικά περιστατικά τρομοκρατίας, όπως μία επίθεση ενόπλων ή μία χημική επίθεση στις ζώνες των φιλάθλων. Από χθες όλοι οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να περνούν από μεταλλικούς ανιχνευτές και να δέχονται σωματικό σκανάρισμα με ειδικά μηχανήματα των αρχών ασφαλείας σε κάθε πύλη εισόδου των σταδίων.



Παρόλα αυτά υπάρχει ανησυχία για την ετοιμότητα των Γάλλων αστυνομικών και στρατιωτών που βρίσκονται επί ποδός με εξαντλητικά ωράρια από τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας, Μισέλ Καντό ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ να ακυρώσει την ζώνη των φιλάθλων γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, καθώς ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν μπορεί να προσφέρει την βέλτιστη ασφάλεια. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε, καθώς υπάρχει αρκετή γκρίνια ότι με την αυστηρή ασφάλεια δεν θα υπάρξει το ανάλογο εορταστικό ποδοσφαιρικό κλίμα από τους φιλάθλους.





Την ίδια στιγμή η πανίσχυρη συνδικαλιστική ένωση CGT έδωσε παράταση στην απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων στο Παρίσι μέχρι τις 14 Ιουνίου, απορρίπτοντας τις πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να υποχωρήσει ενόψει της έναρξης του Euro 2016.  Πάντως, το υπουργείο Εργασίας κάλεσε τα ηγετικά στελέχη του συνδικάτου σε συνάντηση στις 17 Ιουνίου, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενδεχομένως να τείνουν προς ένα συμβιβασμό.  Μέχρι τότε, συνεχίζεται η απεργία στους σιδηροδρόμους, ενώ από το Σάββατο αναμένεται να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και οι πιλότοι της Air France.



Ο ηγέτης του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ είχε δηλώσει ότι το συνδικάτο «επιθυμεί το Euro να εκτυλιχθεί σαν μια πραγματική λαϊκή γιορτή στα γήπεδα», λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα μοιράσουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους και θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τους φιλάθλους. «Δεν είμαι βέβαιος ότι το να μπλοκάρουμε τους φιλάθλους είναι η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να δώσουμε για το CGT», σημείωσε.

Ο Μαρτινέζ υπογράμμισε πάντως ότι το κίνημα κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που οδήγησε στην κήρυξη αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία «δεν έχει τελειώσει». «Είτε η κυβέρνηση θα αποδεχτεί τη δημοκρατία, είτε η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και θα φροντίσουμε να διευρυνθεί. Υπάρχει ακόμη περιθώριο. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης εδώ και τρεις μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Το CGT έχει προγραμματίσει τρεις νέες «ημέρες δράσης» μέχρι τα τέλη Ιουνίου: στις 14, με μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, στις 23 και τις 28 του μηνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v