Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή – παρέμβαση Σόιμπλε στους Γάλλους ψηφοφόρους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους ψηφοφόρους που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Le Point", προειδοποιεί για τον "πειρασμό" του λαϊκισμού και τους προτρέπει να μην απορρίψουν την Ε.Ε.

  • Real.gr
Επιστολή – παρέμβαση Σόιμπλε στους Γάλλους ψηφοφόρους
Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους ψηφοφόρους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Le Point», προειδοποιεί για τον «πειρασμό» του λαϊκισμού και τους προτρέπει να μην απορρίψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της δυσαρέσκειας στις προσεχείς εκλογές του Απριλίου.

«Η παγκοσμιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισης νέων οικονομικών δυνάμεων, απασχολεί πολύ τους συμπολίτες μας και τους κάνει μερικές φορές να αμφισβητούν την καταλληλόλητα της Ευρώπης. Θα πρέπει, ωστόσο, σύμφωνα με την γαλλική έκφραση “να πεταχτεί το μωρό Ευρώπη μαζί με το νερό της δυσαρέσκειας”; Όχι», υπογραμμίζει ο Σόιμπλε και συνεχίζει:

«Χωρίς την Ευρώπη και την ΕΕ, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι ισχυρή πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Οι Γερμανοί έχουν εμπιστοσύνη στη σοφία των Γάλλων και στην άρνηση τους, σε έναν οριοθετημένο και καταστροφικό εθνικισμό. Αυτός ο εκλογικός κύκλος μπορεί να είναι η ευκαιρία που θα δώσει μια νέα ώθηση στην κοινή συνεργασία των δυο χωρών για μια Ευρώπη πιο δυνατή και ισχυρή».

To σενάριο μιας πιθανής νίκης της Μαρίν Λεπέν, η οποία τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη που ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε το Brexit.

Έτσι στην επιστολή του προς τους «φίλους» Γάλλους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «το σημείο εκκίνησης» για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό.

«Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει καλά και αναπτύσσεται με έναν πρωτοφανή ρυθμό εδώ και δέκα χρόνια. Η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνεται και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε κάτω από το 10%» προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο αριθμός των ανέργων παραμένει σημαντικός.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, που παραμένει πρώτη σε προτιμήσεις ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρουσιάζει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ως ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v