Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, όμως αν ο κρατούμενος που θα βγει με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός ή τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα εκτίει ολόκληρη την ποινή.

Νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Παρατείνoνται με νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρακευόπουλου, οι οποίες θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές, που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων, οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νόμος Παρασκευόπουλου θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, όμως αν ο κρατούμενος που θα βγει με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός ή τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή του.

Επίσης, σύμφωνα με νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούν να κρατούνται κατ' οίκον ή με βραχιολάκι.

Επιπλέον προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις -τύπου Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται. Οι δικαστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση.

Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν αντικείμενο τροπολογίας την οποία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα από τη Βουλή.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v