Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλ. Αγροεξαγωγές: Ζητούν μετατροπή σε ΔΕΚΟ!

Την ένταξη των Ελληνικών Αγροεξαγωγών στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, αλλά και την επανένταξή τους στον δημόσιο τομέα ζητούν μεταξύ άλλων οι μέτοχοι της εταιρίας - η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ελλ. Αγροεξαγωγές: Ζητούν μετατροπή σε ΔΕΚΟ!
Την ένταξη των Ελληνικών Αγροεξαγωγών στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, την επανένταξή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τη μεταβίβαση των μετοχών των ιδιωτών στον ΟΠΕ ζητούν μεταξύ άλλων οι μέτοχοι της εταιρίας - η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών - απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, όλα όσα γράφτηκαν στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται από τους διοικούντες των Ελληνικών Αγροεξαγωγών ως ανακριβή, αναληθή και ασύστατα, ενώ επισημαίνεται πως προφανώς εξυπηρετούν περίεργες και ανεξήγητες σκοπιμότητες.

Στην ίδια ανακοίνωση άλλωστε επισημαίνεται πως η εταιρία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, συμπληρώνοντας πως το όργανο που μπορεί να αποφασίσει τη λύση της είναι αποκλειστικά και μόνο η γενική συνέλευση των μετόχων της.

Σύμφωνα με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των Ελληνικών Αγροεξαγωγών η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17/6/2003, εξετάστηκε η σχέση της εταιρίας με τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομίας και την πολιτική τους ως προς την οργάνωση και τους φορείς της προώθησης εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνικές Αγροεξαγωγές απαιτούν ουσιαστικά την άμεση ένταξή τους στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του.

Επιπλέον, και με δεδομένο τον ουσιαστικό αποκλεισμό των εξαγωγικών φορέων από το πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών του Γ΄ ΚΠΣ, η διοίκηση της εταιρίας ζητά την επανεξέταση της ανάθεσης του συντονισμού των δράσεων του κλάδου στην εταιρία, ενώ παράλληλα ζητά και την επανένταξή της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αρχικά είχε ιδρυθεί, και τη μεταβίβαση των μετοχών των ιδιωτών – μετόχων, στην ονομαστική τους αξία, είτε στον ΟΠΕ είτε σε άλλο Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική μετοχική σύνθεση της εταιρίας Ελληνικές Αγροεξαγωγές η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε με ποσοστό 28%, εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών με ποσοστό 49%, ενώ λοιπές εταιρίες και φορείς ήλεγχαν το 22%.

Στην πορεία όμως η διοίκηση της ΑΤΕ αποφάσισε να αποσυρθεί ζητώντας τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στους υπόλοιπους μετόχους.

Η σημερινή μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Αγροεξαγωγών, πάντως, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εταιρίες Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες με ποσοστό 5,71%, Νηρεύς (5,71%), Seafarm Ionian (5,71%), Σελόντα (5,71%), Γαλαξίδι (2,86%), Veterin (2,86%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (2,86%) και Εβροφάρμα (1,43%).

* Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της γ.σ. της εταιρίας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v