Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τέρμα η ανοχή, πάρτε μέτρα τώρα»

«Ξεχάστε την επιμήκυνση, πάρτε μέτρα τώρα», είναι το περιεχόμενο του αυστηρού μηνύµατος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, που μετέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήµος στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα».  Ο κ. Παπαδήµος, ο οποίος είχε μεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, προκει

  • Ant1
«Τέρμα η ανοχή, πάρτε μέτρα τώρα»

«Ξεχάστε την επιμήκυνση, πάρτε μέτρα τώρα», είναι το περιεχόμενο του αυστηρού μηνύµατος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, που μετέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήµος στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα «Νέα».

Ο κ. Παπαδήµος, ο οποίος είχε μεταβεί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα, μετέφερε στον πρωθυπουργό, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, µια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόνα για την Ελλάδα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην κεντρική τράπεζα και προφανώς και στην ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τα περιθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και η περίοδος των επαίνων και των ευσήµων για την προσπάθεια που κάνουµε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τελεί υπό αµφισβήτηση ακόµα και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραµµατισµένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο κ. Παπαδήµος φέρεται επίσης να μετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και μιας σειράς στελεχών, µελών του ?.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι κ. Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντζο Μπίνι Σµάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αµέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαµατικό για να πείσει ότι παραµένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρµόσει το μνηµόνιο».

Δεν έγινε γνωστό αν οι συνοµιλητές του κ. Παπαδήµου προσδιόρισαν τι ακριβώς θα ήταν αυτό το θεαµατικό που θα µπορούσε να τους πείσει ότι η Ελλάδα παραµένει σε καλό δρόµο, όμως η ένταση µε την οποία άνοιξε η συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα δείχνουν πως µια τέτοια επιλογή θα µπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά απέναντι στις... άγριες διαθέσεις που δείχνει πλέον σύσσωµη η Ευρώπη για την Ελλάδα.

Μετά το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού µε τον κ. Παπαδήµο, ο οποίος σηµειωτέον έχει οριστεί εδώ και κάποιους µήνες σύµβουλος του κ. Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση στην ελληνική οικονοµία.

Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει µυστικό το περιεχόµενο της συζήτησης µεταξύ των τριών ανδρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν αργότερα ότι τη σύσκεψη απασχόλησε και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012 - 2015, το οποίο η κυβέρνηση καταρτίζει µε πυρετώδεις ρυθµούς υπό την εποπτεία της τρόικας, γράφει η εφημερίδα.

Από το πόσο σύντοµα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προγράµµατος θα εξαρτηθεί και αν το υπουργικό συµβούλιο θα συγκληθεί την προσεχή ?ευτέρα ή την Τρίτη. Είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκλησης του υπουργικού συµβουλίου θα εξαρτηθεί πότε θα εκδηλωθεί η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς µε ζητούµενο τη συναίνεση.

Σύμφωνα με τα «Νέα», θεωρείται βέβαιο ότι αµέσως µετά την έγκριση του προγράµµατος από το υπουργικό συµβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν την εποµένη, κατ’ ιδίαν, και «χωρίς προαπαιτούµενα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο