Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακριβότερη 60% η θέρμανση

Ασήκωτο... κόστος καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους.

  • Real.gr
Ακριβότερη 60% η θέρμανση
Σε 15 ημέρες αρχίζει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές που εκτιμάται (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) να διαμορφωθούν στα 1,48 με 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι είχε ξεκινήσει με εύρος τιμών ανάμεσα στα 0.90 με 0 ,92 ευρώ το λίτρο. Η φετινή επιβάρυνση αποδίδεται, σύμφωνα με το «Εθνος», στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή ο ΕΦΚ από τα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα, θα ανέβει στα 330 ευρώ και όχι στα 412 ευρώ.



Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, το κόστος θέρμανσης στην Αττική και σε νότιες περιοχές της χώρας στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα είναι σε σχέση με πέρσι υψηλότερο από 116 ευρώ για μία οικογένεια που μένει σε γκαρσονιέρα, μέχρι 4.060 ευρώ για τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα. Η αντίστοιχη επιβάρυνση για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι από 208 ευρώ έως 7.038 ευρώ.

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εν όψει της σεζόν διάθεσης του πετρελαίου συμβουλεύει τους καταναλωτές:

• Να συγκρίνουν, ύστερα από έρευνα ή ενημέρωση, τις τιμές.

Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα

• Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό του διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα.

• Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v