Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς δρούσε το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης

Διάφορα άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούσαν τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών και τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «με τη διαδικασία τη δύσκολη» ή «έτσι με λεφτά».

Πώς δρούσε το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αναφορικά με τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων. Η πρώτη καταγγελία για τη δράση του έγινε τον Ιούλιο του 2018 ενώ συνολικά έχουν υπάρξει τουλάχιστον τέσσερις ανώνυμες καταγγελίες.

Όπως προκύπτει από τους διαλόγους, διάφορα άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούσαν τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών και τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "με τη διαδικασία τη δύσκολη" ή "έτσι με λεφτά".

Κάθε φορά που κάποιος συνομιλητής του αναφέρονταν σε αυτόν τον τρόπο έκδοσης διπλώματος εκείνος ανέφερε " θα τα πούμε από κοντά".

Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από το κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά απο την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό να τα φέρω;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Από την Ουγγαρία;

Πελάτης: Ναι ρε ΕΕ .

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης: Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Δεν έχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (...) πρέπει να έρθουν να γραφτούν στην Ελλάδα να πάρουν άδεια παραμονής.

Πελάτης: τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. Μετά εντάξει; προχωράει;

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Ναι θέλει την άδεια ομως να υπάρχει
(...)

Πελάτης: ...για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν... Τι... Πώς τέλος πάντων ....

Ιδιοκτήτης σχολής οδηγών: Θα μιλήσουμε θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Έτερος ενδιαφέρον διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αφορά χρηματισμό διευθυντή προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα με τις "εικονικές αίθουσες". Όπως προκύπτει τρεις κατηγορούμενο στις 12/12/ εξήγησαν στο διευθυντή της διεύθυνσης τι συμβαίνει με τις " εικονικές αίθουσες " και στη συνέχεια συζήτησαν μεταξύ τους για το χρηματικό πόσο που έπρεπε να καταβάλλουν για να τους καλύψει. Το κάθε μέλος φέρεται να έδωσε 1.500 ευρώ , συνολικά 12.000. Μάλιστα, ο διευθυντής εμφανίζεται να ζητάει επιπλέον 300 ευρώ με το πρόσχημα ότι τα έχει ανάγκη για να πληρώσει το σέρβις του αυτοκινήτου του. Μερικές μέρες αργότερα ζήτησε άλλα τόσα για να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ από συνομιλίες φαίνεται να είχε ζητήσει και επιπλέον άλλα 1.000 ευρώ από κάθε υπάλληλο που εμπλέκεται στις "στημένες αίθουσες".

Ο παρακάτω διάλογος φέρεται να γίνεται μεταξύ δύο υπαλλήλων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Η πρώτη φέρεται να είναι η αρχηγός της συμμορίας και ο δεύτερος ο διαχειριστής των αιθουσών.

Υπάλληλος 1 : Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα , αλλά άμα σε ρωτήσει πες του να σου πω και κάτι άλλο, πρέπει αύριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας

Υπάλληλος 2: εντάξει

Υπάλληλος 1: γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά και για όλο αυτό ...., Να του τα δώσουμε αύριο αλλά να τα δώσει ο Γ. και καλά ότι το κάνει αυτός. Είναι περίεργο να του δώσουν τόσα λεφτά από μόνοι τους απ γιατί από μέσα έχει γίνει η μ@@@@@@ και είπαμε να μαζέψει ο καθένας 1,5 .

Υπάλληλος: ω ρε γαμ@@@ .

Υπάλληλος: έλα την Παρασκευή το πρωί να έχεις 1,5 , το έχουμε πει και στον Κ. αλλά λέει είναι ταπί . Θα πάει ο Τ. και θα του πει " φίλε δεν γίνεται να μην δώσεις αυτά" (...)

Υπάλληλος: ω ρε φίλε δεν υπάρχουν.
Υπάλληλος: κατάλαβες, επομένως να εισαι προετοιμασμένος , γιατί λογικά οι δυο Γ. θα έρθουν να τα ζητήσουν ... Εδώ θα σώζεται η οικογενεια ή θα σκέφτεσαι τώρα τα πέντε και τα επτά ;

Ετερος διάλογος είναι ο εξης:

Υπάλληλος: για να κλείσει αυτό είναι πολλά που πρέπει να σκεφτούμε και πως να τα χειραγωγήσουμε . Είναι πάρα πολλά. Γιατί πλέον ο άλλος πάνω έχει δυο επι 25 επι 30 επι 40 πόσο είναι .. Αν κατι γίνει και τσεκάρει κατι , τελειώσαμε. Θα πει πάρτε το καπελάκι σας και φύγετε μόνοι σας. Θα μας το πει. Δηλαδή είναι λίγο, γιατί το σκεφτόμουνα και δίπλα εντάξει υπάρχουν επιλογές του λέω αλλά πρέπει και είναι και ο άλλος ρε φίλε γιατί είναι δύσκολο. Μου λεει και αν πει όχι ; Του λέω άστο υπάρχουν επιλογές.....γιατί αλλιώς θα κλείσουν όλα.

Υπάλληλος : Ναι

Υπάλληλος : όντως θα κλείσουν όλα του λέω και τώρα που το σκέφτομαι πιο ώριμα δεν γίνεται χωρίς αυτόν.

Ο παρακάτω διάλογος αφορά το χρηματισμό του διευθυντή από ιδιοκτήτες σχολής οδήγησης για τις "εικονικές αίθουσες".

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης : Την φώναξε πάνω λέει και της ζήτησε και αυτής κάτι

Μ : Πλάκα μου κάνεις, εντάξει δεν γίνεται αυτό ρε , μιλάμε θράσος και δεν πέρασε ούτε μήνας έτσι;

Τ: ποιος μήνας παιδί μου πριν τις γιορτές , ξέρεις πώς νιώθω ; Τι να σου πως τώρα ρε σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα... Ναι , ναι μου λέει όχι από εσάς , από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας .

Μ: Βέβαια , αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως ... Αφού σας τα παίρνει σιγά σιγά. ... να λίγο αυτό, να λίγο το σέρβις , να λίγο στον άλλον..... .

(...)

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: τους ζήτησε από ένα ρε σε όλους (...) Ξέρεις κάτι λέει γιατί έχω κάτι με τη μάνα μου , ξέρω εγώ , κάτι παλιά άλλα δάνεια και τέτοια λέει.

Μ: πλάκα μου κάνεις;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης : τι τα πέρασες, του λέει , τι τα πέρασες τα χιλιάρικα μαρούλια; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό;

Από τον παρακάτω διάλογο, στον οποίο δε συμμετέχουν κατηγορούμενοι, προκύπτει ο ρόλος της υπαλλήλου που ανακάλυψε τις "εικονικές αίθουσες"

Η υπάλληλος ανακάλυψε ότι σε δυο φακέλους κατόχων διπλωματών ενώ υπήρχαν τα ατομικά αποτελέσματα θεωρητικής εξέτασης δεν υπήρχαν τα συγκεντρωτικά. Αναζητώντας τα συγκεντρωτικά διαπίστωσε ότι τις επίμαχες ημέρες και ώρες εξέτασης δεν είχαν προγραμματιστεί αίθουσες και συνεπώς αυτές που αναγράφονταν ήταν εικονικές.

Υπάλληλος: άκου να δεις σήμερα ζήτησαν τους φακέλους από κάτω, ξένα άτομα. Ναι είναι εικονικές αίθουσες ανέβηκα πάνω του το ειπα. Κοιτάξτε λέω κύριε διευθυντά...

Υπάλληλος: αυτό πως το πήρες χαμπάρι;

Υπάλληλος: είπα ότι από εδώ και πέρα δεν θα δώσω γνησιότητα αν δεν είναι από το φάκελο, πήγα και έψαξα στην συγκεκριμένη ημερομηνία επειδή λήγουν υποψιασμένη από όλα αυτά που έχουν γίνει . Το κάνω κάθε φορά αυτό τώρα . Πήγα και είδα, δε θυμάμαι τώρα την ημερομηνία αν υπήρχε τέτοια αίθουσα , και δεν υπήρχε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιος υπέγραφε ...

Υπάλληλος: και τα δυο ήταν σε ανύπαρκτες αίθουσες;

Υπάλληλος: η μια ήταν 21/12 /2017 και ήταν 11 η ωρα σαν τρίτη αίθουσα και δεν υπήρχε η τρίτη αίθουσα πουθενά. Εντωμεταξύ έχουν εξαφανιστεί. Άκου κάτι άλλο να το ξέρεις στα λέω γιατί μπορεί κάτι να πάθω . Άκου τι του είπα. Γιατί να σου πω κατι; Δεν είμαι χαζή, εγώ χαζή το παίζω, γιατί έτσι είναι ο ρόλος μου εκεί. Του λέω, ε κύριε διευθυντά αυτά είναι μετρημένα κουκιά, σας είπα... Έψαξες λέει "βρήκες τα δικά μου που υπογράφω;" Δεν υπάρχουν του λέω πουθενά. Αυτά τα χαρτιά που κατεβαίνουν κάτω στην αίθουσα που ορίζει ποιες είναι οι επιτροπές και ο επόπτης δεν υπάρχουν πουθενά τα παλιά. Μόνο από το 2019 και μετά, τα άλλα τα έχουν εξαφανίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v