Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Μετά το Μάτι, άλλη μία καταστροφή, η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 που στοίχισε τη ζωή σε 25 άτομα, κατέληξε στην απαγγελία πλημμεληματικών κατηγοριών.

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Από την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ η σχετική δικογραφία έχει ήδη παραπεμφθεί σε ανακριτή ως «επείγουσα».

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή,
σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Πέραν της Ρ. Δούρου και του Γ. Βασιλείου οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, του δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, των δασαρχών Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπαλλήλων των ίδιων δασαρχείων.

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν ποινικά από την Εισαγγελία. Για πέντε πρόσωπα, η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα αποδίδονται ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων. Επίσης περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμόδιων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εισαγγελία εκκρεμεί και έτερη προκαταρκτική έρευνα, η οποία αφορά τη πλημμύρα που έπληξε τη Μάνδρα το καλοκαίρι του 2018.

Δούρου: Και οι αθώοι πρέπει να περιμένουν

«16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν», δηλώνει η περιφερειάρχης Αττικής.

«Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς.

Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v