Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλακ άουτ στην Κρήτη μετά από έκρηξη σε μετασχηματιστή

Για μία ώρα έμεινε χωρίς ρεύμα όλο το νησί. Προσπάθειες για σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σε τεχνικό πρόβλημα του συστήματος αποδίδει τη διακοπή ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μπλακ άουτ στην Κρήτη μετά από έκρηξη σε μετασχηματιστή

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν για περισσότερη από μία ώρα και οι τέσσερις νομοί του νησιού, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος του συστήματος ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όλο το νησί έσβησε στις 12:30 το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώθηκε έκρηξη σε μετασχηματιστή υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στα Ληνοπεράματα του Ηρακλείου, όπου βρίσκεται και ένας από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Από τον Διαχειριστή γίνεται γνωστό ότι λίγο πριν τις 13:30 γίνονταν προσπάθειες ώστε να δοθεί στο σύστημα μία εκ των γραμμών μέσης τάσης. Κάποιες περιοχές ήδη επανηλεκτροδοτούνται ωστόσο δεν γίνεται για την ώρα γνωστό πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Αν και το πρόβλημα είναι τεχνικό, εντούτοις οι ανησυχίες για την επάρκεια ισχύος ρεύματος της Κρήτης κορυφώνονται. Ήδη με τροπολογία που πέρασε πριν από περίπου ένα μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζει τη μεταφορά πρόσθετων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φαστ τρακ διαδικασίες για την κάλυψη των αναγκών του νησιού από φέτος κιόλας.

Για το πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης έχει ασκηθεί έντονη κριτική ως προς την καθυστέρηση υλοποίησης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική. Ένα έργο το οποίο θα αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια ισχύος αλλά και θα επιτρέψει την απόσυρση των παλιών ρυπογόνων μονάδων της ΔEH.

Η μεγάλη διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2022, ενώ η μικρή Κρήτης - Πελοποννήσου θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v