Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιές στον Άρειο Πάγο άναψε η υποψηφιότητα Ζαγοραίου για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Είναι από τις ελάχιστες φορές που διαμορφώνεται συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία μάλιστα είναι αντίθετη με τις θέσεις της ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου (πρόεδρος και εισαγγελέας).

Φωτιές στον Άρειο Πάγο άναψε η υποψηφιότητα Ζαγοραίου για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επελέγη μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας με ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δύο και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

Ο κ. Ζαγοραίος προσέφυγε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Αρχικά είχε επικρατήσει ο συνάδελφός του εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος με οκτώ ψήφους του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου έναντι 7 που είχε συγκεντρώσει ο κ. Ζαγοραίος.

Τελικώς, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπερψήφισε τον κ. Ζαγοραίο (48 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί) , παρά το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντακόπουλος "στηριζόταν " από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Εκτός από την κ. Δημητρίου, της επιλογής Ζαγοραίου μειοψήφησαν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που διαμορφώνεται τόσο συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία μάλιστα είναι αντίθετη με τις θέσεις της ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου (πρόεδρος και εισαγγελέας).

Το γεγονός ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου η οποία παρεμπιμπτόντως αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v