Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Πόθεν έσχες μέχρι τέλος Απριλίου και για τους δικαστές

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει οι δικαστικές Ενώσεις. Το σκεπτικό της απόφασης.

ΣτΕ: Πόθεν έσχες μέχρι τέλος Απριλίου και για τους δικαστές

Προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι, έχουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει οι δικαστικές Ενώσεις.

Στις αιτήσεις ακύρωσης οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η κατάσταση των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δικαστικών και εισαγγελικών, όπως ζητούσαν να ακυρωθεί και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποκρούοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των άλλων, έκριναν ότι είναι:

-Συνταγματικές (σύμφωνε με τα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος) οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018), κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ν. 3213/20030), ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

-Συνταγματική καθώς δεν αντίκειται στις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες στην ειδική 11μελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατους δικαστές και 2 ανώτατους εισαγγελείς, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.

-Συνταγματική (σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας) η υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ (τα λεγόμενα χρήματα, κ.λπ. κάτω από το μαξιλάρι) και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v