Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Interamerican: Εθελοντική δράση εργαζομένων στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Οι εθελοντές της εταιρείας, πέρα από την εργασία που προσέφεραν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το έργο «Η Κιβωτός των Σπόρων», που εκτίθεται σε ειδικό χώρο του Πάρκου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με χορηγία της INTERAMERICAN.

Interamerican: Εθελοντική δράση εργαζομένων στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η INTERAMERICAN οργάνωσε και υποστήριξε οικονομικά εξωρραϊστική δράση εργαζομένων της εταιρείας για τη βαφή και αποκατάσταση επιφανειών σε κτηριακές εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου μητροπολιτικού Πάρκου της Αττικής, «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εθελοντές της εταιρείας, πέρα από την εργασία που προσέφεραν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το έργο «Η Κιβωτός των Σπόρων», που εκτίθεται σε ειδικό χώρο του Πάρκου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με χορηγία της INTERAMERICAN. Στην «Κιβωτό» ξενάγησε τους ανθρώπους της εταιρείας η κ. Λούλα Μαργαρίτη, μέλος του φορέα διαχείρισης και υπεύθυνη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Πάρκο.

Η «Κιβωτός των Σπόρων» είναι μια πρωτότυπη σε σύλληψη και εκτέλεση κατασκευή, με ισχυρό συμβολισμό που ανάγει στην ιδέα της Κιβωτού του Νώε. Το έργο, κατασκευασμένο από ξύλινες τάβλες σε μορφή πλοίου, είναι μήκους 12 και ύψους 3,30 μέτρων και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό περίπτερο της 12ης Έκθεσης Αρχιτεκτονικής «La Biennale di Venezia», το 2010.

Στο εσωτερικό της, η «Κιβωτός» φιλοξενεί σπόρους, φυτά και καρπούς από την πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής γης σε θεματικές ενότητες, αναδεικνύοντας με συναισθητικό τρόπο τη σχέση μεταξύ του φυτογενετικού υλικού, των καλλιεργειών, του ζωτικού φυσικού περιβάλλοντος και του τρόπου μεταβολισμού. Όπως επισημαίνεται και στο ενημερωτικό έντυπο, του οποίου χορηγός είναι η INTERAMERICAN, «ο μεταβολισμός δεν είναι βιολογικό αλλά πολιτισμικό φαινόμενο. Η πτώχευση της διατροφής είναι ταυτόσημη με την πτώχευση της μνήμης και της τοπικής ιστορίας».

Τα ζητήματα των αγροτικών δραστηριοτήτων, του «πολέμου» για την εκμετάλλευση των σπόρων, τα μεταλλαγμένα, η τυποποίηση/επεξεργασία των τροφίμων, το ανθρωπογενές αστικό περιβάλλον και οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή για τις καλλιέργειες και τα είδη, συνιστούν αιτίες ενός σύγχρονου κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Έναντι αυτής της πραγματικότητας, η «Κιβωτός» λειτουργεί ως ένας «πυκνωτής» - αρχείο, υποδειγματικό εργαλείο πληροφοριών και γνώσης για τα οφέλη και τις δυνατότητες της αγροκαλλιέργειας σε μητροπολιτικές περιοχές.

Η δραστηριοποίηση της INTERAMERICAN από το 2016 στις αγροτικές ασφαλίσεις και η μεγάλη παράδοση της μητρικής εταιρείας ACHMEA σε αυτόν τον ασφαλιστικό κλάδο αποτέλεσαν τον λόγο χορηγικής υποστήριξης της έργου από την εταιρεία. Η «Κιβωτός» είναι αντικείμενο εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και την επισκέπτονται καθημερινά μαθητές σχολείων με τους εκπαιδευτικούς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v