Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest από την Alpha Bank

Η Τράπεζα αναζητά ιδέες και προτάσεις και καλεί τους νέους να σχεδιάσουν το αύριο του τραπεζικού κλάδου, με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας. Οι όροι και οι στόχοι του διαγωνισμού.

Διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest από την Alpha Bank

Η πληροφορική, οι τράπεζες, ο χρηματοοικονομικός και ο ασφαλιστικός κλάδος είναι τα επαγγέλματα στα οποία -κατά κύριο λόγο- απορροφώνται στο εξωτερικό οι Έλληνες της γενιάς του brain drain.

Τα νεαρά μυαλά που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, κατά κανόνα άτομα με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, αφού το 95% είναι πτυχιούχοι, σήμερα πλέον εξελίσσονται εργασιακά στις νέες τους πατρίδες, καταλαμβάνουν υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις και λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς.

Η διαρροή σημαντικού αριθμού νέων και ταλαντούχων επιστημόνων από τον τομέα της Πληροφορικής είναι μία από τις πιο ισχυρές παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με την αντιστροφή του φαινομένου και την εξέλιξή του σε brain gain να αποτελεί εθνικό στοίχημα.

Κίνητρα στους ταλαντούχους νέους Έλληνες να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα τους ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον και μάλιστα στους επαγγελματικούς τομείς στους οποίους κατά κύριο λόγο αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, δίνει η Alpha Bank. Ενισχύοντας τη νεοφυή επιχειρηματικότητα σε ένα από τα πιο θελκτικά οικοσυστήματα, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Financial technology-Fintech), η Τράπεζα καλεί τους νέους να σχεδιάσουν το αύριο του τραπεζικού κλάδου, με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας.

Ο 1ος ετήσιος διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Αlpha Bank στοχεύει σε αυτό ακριβώς: αναζητά καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της νέας εποχής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος του διαγωνισμού, παρέχεται πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Αlpha Bank, προσφέρεται η προοπτική υιοθέτησης από την ίδια την Τράπεζα κάποιας εκ των ιδεών ή εφαρμογών που θα διακριθούν, ενώ είναι ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις και από το εξωτερικό, στοιχεία που τον διαφοροποιούν αισθητά από άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς.

Το FinQuest by Αlpha Bank βασίζεται σε μία πραγματική πρόκληση (Quest) του τραπεζικού τομέα, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ομάδες ή startup/Fintech εταιρείες, που συνδυάζουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των προτάσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το ψηφιακό μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών, οι οποίες αλλάζουν τα δεδομένα στη λειτουργία των τραπεζών, και οι ομάδες που προκρίθηκαν εντάσσονται πλέον σε ένα πρόγραμμα Επιταχυντή (Accelerator) διάρκειας 6 εβδομάδων.

Ένα σημαντικό εργαλείο είναι η παρεχόμενη πρόσβαση στα διαθέσιμα APIs της Αlpha Bank, καθώς και η συνδρομή μιας ομάδας από έμπειρους μέντορες υψηλής κατάρτισης, ένα ιδιαίτερα ουσιώδες κομμάτι του FinQuest, στο πλαίσιο υποστήριξης και εξέλιξης των προτάσεων. Στόχος είναι να γίνουν οι ιδέες των διαγωνιζόμενων περισσότερο ώριμες και εφαρμόσιμες στα πραγματικά δεδομένα του τραπεζικού τομέα.

Μάλιστα, υποστηρίζοντας στην πράξη τις αξίες της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού, η Αlpha Bank θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασιών με προτάσεις και λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της.

Το FinQuest θα διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και στο τέλος Νοεμβρίου 2019 θα παρουσιασθούν οι ιδέες των ομάδων σε ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούν τόσο στελέχη της Αlpha Bank, όσο και στελέχη επενδυτικών ή συμβουλευτικών εταιρειών με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διακεκριμένοι επαγγελματίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v