Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Συνταγματική» η αφαίρεση διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή

Λόγω σπουδαιότητας, ωστόσο, το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

«Συνταγματική» η αφαίρεση διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή

Συνταγματική κρίθηκε από το ΣτΕ η αφαίρεση του διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή ενασχολούμενου και με τα αθλητικά δρώμενα, μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα.  Ωστοσο, λόγω σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ αφαιρέθηκε το διαβατήριο στον εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε για τα αδικήματα: 1) της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, 2) διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, 3) διακίνησης ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).

Η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε όμως από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την Αστυνομία (4.6.2018) να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί (4.4.2018), σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη. Ωστόσο σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ με την ίδια πρόεδρο και την ίδια εισηγήτρια, εξέδωσε απόφαση επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή και παραπέμπει το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι Χριστιάνα Μπολόφη και Ουρανία Νικολαράκου), στην υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, ότι τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Ακόμα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Κατόπιν αυτών, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v