Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η 38χρονη γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ οι συγγενείς της ερευνώνται ιατρικά. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύεται σε απομονωμένο θάλαμο και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η ασθενής είναι 38 ετών, εμφανίζει ήπια συμπτώματα και νοσηλεύεται σε απομονωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση Covid-19, στη βόρεια Ελλάδα. Την ανακοίνωση για το περιστατικό έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. 

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι 10-15 άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.  

Oπως ανακοίνωσε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, ενώ οι συγγενείς της ερευνώνται ιατρικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται ψυχραιμία, ενώ πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και εμφανίζουν προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι ειδικά οι προστατευτικές μάσκες αλλά και τα απολυμαντικά είναι ήδη σε έλλειψη. Από τις προηγούμενες ημέρες είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες για την προτασία των πολιτών από τον κορωνοϊό. 

«Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι, έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς όλα τα ύποπτα περιστατικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Κόβονται οι άδειες στο τομέα της Υγείας λόγω κορωνοϊού

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι

«Ο κορωνοϊός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται», δήλωσε προχθές ο υπουργός Υγείας. Σχεδόν καθημερινές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων πως ήταν θέμα χρόνου να έρθει ο ιός και στην Ελλάδα.

Με υπαρκτό το ενδεχόμενο να ζούμε καθημερινά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός, πρέπει να εμπεδώσουμε ασφαλείς συμπεριφορές για εμάς και τους γύρω μας.

Το Iatronet.gr παρουσιάζει οδηγίες σε τρεις κατευθύνσεις: Πώς θα αντιληφθούμε ότι έχουμε νοσήσει από COVID-19, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση και κυρίως τι δεν κάνουμε.

Ως πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πώς υποψιάζομαι ότι νοσώ

Στην περίπτωση που έχουμε επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα «υψηλού κινδύνου», όπως η Κίνα ή η Ιταλία, παρατηρούμε την υγεία μας επί 14 μέρες.

Στην περίπτωση που εμφανίσουμε πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε λοίμωξη από κορωνοϊό.

Τι κάνω εάν θεωρήσω ότι νοσώ

Παραμένω στο σπίτι και αναζητώ ιατρική βοήθεια τηλεφωνικά. Αναφέρω στον γιατρό το πρόσφατο ταξίδι.

Εναλλακτικά, μπορώ να επικοινωνήσω με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στα τηλέφωνα 210 5212 000 ή 210 5212 054.

Τι δεν κάνω εάν θεωρήσω ότι νοσώ

Πολύ σημαντικό είναι να μη βγω από το σπίτι σε περίπτωση που έχω κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και έχω επιστρέψει από χώρα «υψηλού κινδύνου».

Ο γιατρός μας ή οι ειδικοί από τον ΕΟΔΥ θα μας κατευθύνει στο σύστημα Υγείας, τηρώντας το πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί σχετικά.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη πως -όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ- η επιδημία στην Ιταλία φέρεται να ξεκίνησε από το νοσοκομείο της πόλης Codogno.

Προφύλαξη

Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι εξής:

* Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

* Συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά από άμεση επαφή με τους ασθενείς ή το περιβάλλον τους.

* Αποφυγή επαφής χωρίς προστασία με αγρόκτημα ή άγρια ζώα.

* Τα άτομα με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης πρέπει να βήχουν σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια.

* Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστούν ειδικά μέτρα για τους ταξιδιώτες.

* Σε περίπτωση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας

Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σε αυτή συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v