Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ προκλήσεων από Τουρκία σε Εβρο και Αιγαίο

Τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος μόλις 500 ποδιών στον βόρειο Εβρο, ενώ νωρίς το πρωί τουρκική ακταιωρός σκόπιμα χτύπησε σκάφος του λιμενικού έξω από την Κω. Πληροφορίες για πυροβολισμούς πάνω από τζιπ των Ε.Δ. Διάβημα από το ΥΠΕΞ. Αντίδραση Αλέξη Τσίπρα.

Μπαράζ προκλήσεων από Τουρκία σε Εβρο και Αιγαίο

 Σε λιγότερο από 24 ώρες καταγράφονται προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία σε Αιγαίο και Εβρο.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τον βόρειο Έβρο και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος. Συγκεκριμένα, στις 14:50, ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τον βόρειο Έβρο, σε ύψος 10.000 έως 500 ποδιών.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 15:25, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις νήσους Καλόγεροι, στις 26.000 πόδια.

Τα ξημερώματα είχε προηγηθεί σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του λιμενικού. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας, «στις 5:45, σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους».

Το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Τέλος, σύμφωνα με την Καθημερινή, χθες αργά το βράδυ, άνδρες των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.

Δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο στελέχη των τουρκικών δυνάμεων βάλλουν με πυρά κατά Ελλήνων στρατιωτικών. Πριν λίγα 24ωρα, πυρά δέχθηκε και ελληνική περίπολος που έκανε νυχτερινή επιτήρηση σε σημεία του ποταμού. Οι άνδρες και γυναίκες των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Polis Özel Harekât) περιπολούν μέσα στον ποταμό Έβρο πάνω σε ελαστικές λέμβους πάνοπλοι, προστατεύοντας τις εργασίες που γίνονται από την τουρκική πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή σημαδεύουν προς την ελληνική πλευρά.

Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία παραβιάζει διεθνείς κανόνες

«Η Τουρκία, για ακόμη μία φορά, παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο». Αυτό τονίζει, με σημερινή δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό.

Επίσης, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια» ενώ σημειώνει πως «για ακόμη μία φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

«Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα», προσθέτει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Διάβημα Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι: «Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται, όπως είναι η πάγια τακτική μας, όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Ελληνες ενωμένοι...

«Οι σημερινές επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο, είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Παρέμβαση Τσίπρα

Την τουρκική προκλητικότητα σχολίασε σε δήλωσή του και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

Οπως δήλωσε: 

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.

Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.
Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας.», τονίζει με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v