Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήθηκαν σε 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα, δέκα τα «ορφανά»

Ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα σήμερα. Με εισήγηση των επιστημόνων, αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, θεάτρων, σινεμά και κέντρων διασκέδασης. Ορίστηκαν νέα κριτήρια για την εξέταση.

Αυξήθηκαν σε 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα, δέκα τα «ορφανά»

Στα 117 ανέρχονται τα κρούσματα λοίμωξης από κοροναϊό στην Ελλάδα, ενώ από σήμερα η χώρα μας μετράει και έναν νεκρό από COVID-19. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα δέκα είναι «ορφανά». Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, έχουν διενεργηθεί συνολικά 2.180 έλεγχοι.

Με εισήγηση των επιστημόνων, αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, θεάτρων, σινεμά και κέντρων διασκέδασης.  

Ορίστηκαν, επίσης, νέα κριτήρια για την εξέταση. Πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουν για εξέταση στα νοσοκομεία και θα δίνεται προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Η πανδημία - είπε - δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται με ευκολία ή επιπολαιότητα, αλλά αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι η μάχη έχει τελειώσει οδηγώντας σε μη αναγκαίο πόνο και θάνατο.

Ο Οργανισμός αξιολογεί την επιδημία συνεχώς και ανησυχεί βαθιά για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και την ένταση, καθώς και τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας.

Κίνδυνος

Σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται πλέον "πολύ υψηλός", από "μέτριος" έως "υψηλός" το προηγούμενο διάστημα. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα από τη στιγμή που θα εισέλθει σε μία χώρα. Είναι πιθανό ότι ένα ποσοστό μεταδόσεων να γίνεται από ανθρώπους με ήπια συμπτώματα που δεν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν κρούσματα, αυξάνει τις πιθανές οδούς μόλυνσης μεταξύ των χωρών. Αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα ανίχνευσης της τοπικής μετάδοσης και από το κατά πόσον εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα απόκρισης αρκετά έγκαιρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v