Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis

Ο τουρκικός τύπος γράφει ότι η απόφαση για την επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις ο Ερντογάν.

Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, η απόφαση για την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.

Χθες πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Εμμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας του, με αφορμή δήλωση του Μακρόν, κατά τη συνεδρίαση MED7 της Κορσικής, στην οποία τόνισε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί ασχολείται μαζί μου. Είπε πως έχει πρόβλημα τον Ερντογάν και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά. Η ιστορία της Αφρικής είναι η ιστορία της Γαλλίας. Εσείς είστε αυτοί που σκοτώσατε ένα εκατομμύριο κόσμο στην Αλγερία. Δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπισμού. Του το είπα προσωπικά του Μακρόν. Δεν έχετε ιστορία. Εμείς δεν ανοίξαμε ούτε μύτη κάποιου ανθρώπου στην Αφρική. Εμείς προσφέραμε βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για τον κορωνοϊό. Εσύ Μακρόν, τι έκανες;».

Αναφορικά με την Ελλάδα ο Ερντογάν είπε: «Κοιτάχτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά. Πώς να τους εμπιστευτούμε; Μην περιφέρεστε γύρω γύρω στα νησιά. Κάνετε λάθος και θα μείνετε μόνοι σας. Όταν μιλάμε για γείτονες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Τουρκία είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Πέτσας: Θετικό βήμα, περιμένουμε συνέπεια και συνέχεια

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση Πομπέο και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο, λέγοντας ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς «να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016» με μοναδικό αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς με την Άγκυρα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v