Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρόταση για 13 χρόνια φυλακή σε Μιχαλολιάκο-Κασιδιάρη-Λαγό

Βαρύς ο πέλεκυς πέφτει πάνω στους διευθυντές και στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου. Οι ποινές για κάθε κατηγορούμενο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρόταση για 13 χρόνια φυλακή σε Μιχαλολιάκο-Κασιδιάρη-Λαγό

Κάθειρξη 13 ετών, πολύ κοντά στις ανώτατες ποινές που προβλέπει ο νόμος, για τους ενόχους ως διευθυντές και καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου.

Για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κάθειρξη 7 ετών.

Πρόκειται για τους Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια και Δημ. Κουκούτση.

Η ίδια ποινή προτάθηκε και για τους δύο «πυρηνάρχες» Γιώργο Πατέλη και Αναστάσιο Πανταζή, που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια κατηγορία.

Για όσους κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικά, Ευστάθιο Μπούκουρα, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκο Μίχο και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί κάθειρξη 5 ετών.

Στον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η κα Οικονόμου πρότεινε να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Τον λόγο έχουν τώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι θα αγορεύσουν επί της πρότασης της εισαγγελέως και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να εκδώσει την ετυμηγορία του επί των ποινών.

Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία

Αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές βρέθηκε η διευθυντική ομάδα και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, αναμένοντας από το πρωί την ανακοίνωση της τιμωρίας του δικαστηρίου για όσα τους καταλογίζει.

Η διαδικασία της 458ης ημέρας ξεκίνησε το πρωί στις 11:10, με την Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να υποβάλλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο, με βάση τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Ι. Αγγος, Ε. Καλαρίτης, Α. Μιχάλαρος, Ν. Παπαβασιλείου, Χ. Α. Χατζηδάκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης.

Μετά την εισαγγελική λειτουργό, ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων, το δικαστήριο, αφού διασκεφθεί, θα ανακοινώσει την απόφασή του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορουμένου.

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης, ώστε αύριο Τετάρτη, αφού ανακοινωθούν οι ποινές, το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και αυτή να μεριμνήσει για τη σύλληψη του καταδικασθέντος.

Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη), Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών γι' αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, είχε πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για τη δολοφονία Φύσσα, ήταν αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη και με πολυετείς καθείρξεις οι συγκατηγορούμενοί του που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, όπως οι Ιωάννης Καζαντόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α., στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος. Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα). Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v