Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά, δεν χάνουμε την ελπίδα

Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας. Πολύ δύσκολοι οι επόμενοι μήνες. Ελπίδες για εμβόλιο τον Ιανουάριο. Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή, τόνισε. Παραδέχτηκε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς.

Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά, δεν χάνουμε την ελπίδα

Σε δραματικούς τόνους μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας τον τύπο. «Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλά η γλώσσα της καρδίας και περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης», δήλωσε.

Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχτηκε αλλά τόνισε με ήρεμη συνείδηση. «Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται η ελπίδα και με μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς lockdown που έχουν τεράστιες συνέπειες».

Στην επιστημονική επιτροπή κοιτάμε όσο μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός, αυτή η τελευταία θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας, είπε ο καθηγητής που βρέθηκε εκτάκτως στην ενημέρωση του τύπου και μίλησε χωρίς χειρόγραφο.

Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς έρχονται και οι αναπνευστικές ιώσεις, δήλωσε. Εκτίμησε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος αλλά και ότι ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος αν και θα φέρνει την ελπίδα του εμβολίου που όπως είπε μπορεί να είναι κοντά.

Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή, δεν έχουμε άλλη, συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας που δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει πάει σε καφέ από τον Φεβρουάριο. Αν ήταν αναγκαίο να πάω να δω κάποιον, όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα.

Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς, το καταλαβαίνω σημείωσε. Προσπαθήστε να αποφεύγετε όσο είναι δυνατό τον συνωστισμό, προέτρεψε τους πολίτες.

Oπως σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας με μαθηματική ακρίβεια η τεράστια διασπορά στους νέους που βλέπουμε σήμερα, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, μεταδίδονται στις μεγαλύτερες ηλικίες σε δυο τρεις εβδομάδες.

«Μπορεί να μην μαζεύεται το πράγμα, όπως δείχνει για παράδειγμα η Ελβετία που είχε 26% θετικότητα και έφτασε από τα 500 κρούσματα στις 5-6.000 πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα, μέρα με την ημέρα ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα χρόνο, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να το κατεβάσουμε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του απέδωσε την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα στην πτώση της θερμοκρασίας, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v