Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη κόβει τη σύνδεση με Βρετανία λόγω μετάλλαξης

Συνεδριάζει η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με ανοικτό ενδεχόμενο γενικευμένης απαγόρευσης πτήσεων από και προς Μεγάλη Βρετανία. Στο Λονδίνο εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών στον εφοδιασμό.

Η Ευρώπη κόβει τη σύνδεση με Βρετανία λόγω μετάλλαξης

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Χάος στα αεροδρόμια

«Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να φύγουμε!», εκλιπαρεί Γερμανίδα σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ανάμεσα σε δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. 

Στο αεροδρόμιου του Ανόβερου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το μέτρο κατέλαβε εξαπίνης μια ομάδα 63 επιβατών που έφθασαν από τη χώρα αυτή, καθώς οι αρχές δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από τον χώρο του αεροδρομίου, κάτι που επιβεβαίωσε η τοπική αστυνομική διεύθυνση.

Όλοι υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό. Τα έκανε επιτόπου ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εφοδιασμένη με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας — στολές, μάσκες, προσωπίδες. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να γίνουν γνωστά απόψε.

Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο εγκατέστησε κλίνες εκστρατείας σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς για να περάσουν τη νύχτα οι επιβάτες. «Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καινούργιο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στην περιοχή», εξήγησε αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών, ο Αντρέας Κραντς, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μεταξύ των επιβατών που αποκλείστηκαν, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. «Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, μας κρατούν εδώ παρά τη θέλησή μας, αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε τεστ και μας απαγορεύθηκε να φύγουμε προτού να βγουν τα αποτελέσματα», διαμαρτύρεται η νεαρή Γερμανίδα, η Μανουέλα Τόμις, στο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild. Εικονίζεται ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων αποκλεισμένων όπως εκείνη, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους εννέα μηνών.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Στουτγάρδη, με μια αρκετά μικρότερη ομάδα επιβατών προερχόμενων από το ΗΒ, που οδηγήθηκε σε επιτόπιο εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Και αυτοί θα λάβουν άδεια να φύγουν μόνο αν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων είναι αρνητικά, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

«Έχουμε συναίσθηση της ενόχλησης που προκαλεί αυτό, ειδικά τόσο κοντά στα Χριστούγεννα», ανέφερε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι «θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και να έχουν καλή μεταχείριση οι επιβάτες.

Εκτακτη σύσκεψη στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας, μετά την απόφαση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του εντοπισμού καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει (...) σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ χθες Κυριακή.

Ο εντοπισμός καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού, «εκτός ελέγχου», στο ΗΒ εξώθησε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, να αναστείλουν τις συνδέσεις τους με τη χώρα αυτή.

Η Γαλλία ιδίως ανέστειλε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, διά θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση. Αμέσως μετά, το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως κλείνει για τις αναχωρήσεις «μέχρι νεοτέρας».

Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, στη νότια Αγγλία, προειδοποιώντας μέσω Twitter πως αναμένονται «μεγάλα» προβλήματα στην περιοχή.

Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αρκετές βρετανικές εταιρείες, που βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν στοκ πριν από την 31η Δεκεμβρίου, όταν τερματίζεται η μεταβατική περίοδος έπειτα από το Brexit και τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τα τελωνεία.

Στα αγγλικά λιμάνια η κίνηση ήταν τεράστια το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνά μεγάλες καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν σε αυτά, καθώς πολλές εταιρείες φτιάχνουν στοκ ενόψει της οριστικής αποχώρησης του ΗΒ από την ενιαία αγορά της ΕΕ στα τέλη της χρονιάς.

Δέκα ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit παραμένουν σε αδιέξοδο και, σε περίπτωση αποτυχίας τους, η ξαφνική επιβολή ποσοστώσεων και τελωνειακών δασμών εγείρουν φόβους πως θα επικρατήσει χάος στον εφοδιασμό της χώρας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v