Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλίας Γιοβανίδης: Ο νεαρός Ρομά που μας σύστησε η Φον ντερ Λάιεν

Η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν για την πρωτοβουλία διανομής τροφίμων σε οικογένειες της Θεσσαλονίκης που έχουν ανάγκη. Η δράση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Φάρος του Κόσμου».

Ηλίας Γιοβανίδης: Ο νεαρός Ρομά που μας σύστησε η Φον ντερ Λάιεν
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η χθεσινή ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Twitter, για τον Έλληνα εθελοντή Ηλία, ο οποίος μοιράζει τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε αίσθηση.

Μέσα από τη δημοσίευση, που έγινε στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει ήδη δεκάδες εκατομμύρια προβολές, η κυρία Φον ντερ Λάιεν μας συστήνει τον νεαρό, ο οποίος παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε τράπεζα τροφίμων της Θεσσαλονίκης.

«Μαζί θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η κρίση ήταν σκληρή σε κάποιους Ευρωπαίους, αλλά μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο. «Στη Θεσσαλονίκη ο Ηλίας είναι εθελοντής σε τράπεζα τροφίμων. Με την ομάδα του, μαγειρεύει και συσκευάζει γεύματα για οικογένειες που έχουν ανάγκη», αναφέρει στη δημοσίευσή της, η οποία συνοδεύεται από βίντεο.

Σ’ αυτό απεικονίζεται ο νεαρός, μαζί με άλλους εθελοντές, την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού, της ταξινόμησης των τροφίμων στις αποθήκες και της διανομής τους σε ευπαθείς ομάδες. 

 Ο νεαρός εθελοντής είναι ο 24χρονος Ηλίας Γιοβανίδης, ένα παιδί Ρομά από τον συνοικισμό του Δενδροποτάμου, το οποίο μεγάλωσε στον Φάρο του Κόσμου, την ανθρωπιστική οργάνωση που ίδρυσε το 2004 ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη. 

Ο νεαρός, που έχει πλέον δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, εντάχθηκε στην οικογένεια του Φάρου από την ηλικία των 7 ετών. Σήμερα κάνει τα επαγγελματικά του βήματα, ασχολείται με τη μουσική, αλλά δεν ξεχνάει το σπίτι όπου μεγάλωσε και όποτε βρίσκει χρόνο παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φάρου του Κόσμου.

Ο ίδιος ο Ηλίας, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της Κομισιόν για την αναγνώριση της προσπάθειας μας. Αυτή η αναγνώριση μας ωθεί για ακόμη περισσότερα...»
 

Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της κομισιον για την αναγνώριση της προσπάθειας μας. Αυτή η αναγνώριση μας ωθεί για ακόμη περισσότερα...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Γιοβανίδης στις Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2021

Ο Φάρος του Κόσμου

Ο πατήρ Αθηναγόρας σκόπευε να μεταβεί σε ιεραποστολή στην Αφρική, το 2004, όταν χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Εκείνος του είπε: «Δεν έχεις να πας πουθενά, έχουμε κι εμείς εδώ Αφρική» και του ανέθεσε να δημιουργήσει κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά του Δενδροποτάμου.

Ο ιερέας αγκάλιασε παιδιά που ζούσαν σε επικίνδυνο περιβάλλον, τα περιέθλαψε στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου που τότε ήταν γιαπί, και με τη βοήθεια εθελοντών τους προσέφερε τροφή, καθαρά ρούχα και πρόσβαση στο σχολείο. Στις ελεύθερες ώρες τα απασχολούσε με διάφορες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές και άλλες. Τα παιδιά άρπαξαν την ευκαιρία και απογειώθηκαν. Στα επόμενα χρόνια τα πρώτα παιδιά τελείωσαν το σχολείο, κάποια πέρασαν στο πανεπιστήμιο, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ ως μέλη της ομάδας Ρομποτικής, αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά με τις δεξιότητες που πήραν στον Φάρο.

Δεκαέξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Φάρος του Κόσμου έχει βραβευτεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το State Department. Σήμερα έχει επεκταθεί με δομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του, διατηρώντας τομείς εκπαίδευσης όπως διατροφής, ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, Ρομποτική, τομέα υγείας (εμβολιασμός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών), απογευματινή δημιουργική απασχόληση και τομέα αθλητισμού, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, χορού, χειροτεχνίας και κηπουρικής, ρομποτική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κ.α.

Ο πατήρ Αθηναγόρας με την ομάδα ρομποτικής του Φάρου του Κόσμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v