Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκτή η αναίρεση απόφασης για μείωση της ποινής του Κορκονέα

Λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, η απόφαση δεν οδηγεί αυτομάτως σε νέα δίκη. Θα κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Δεκτή η αναίρεση απόφασης για μείωση της ποινής του Κορκονέα

Με πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου, με την οποία μειώθηκε δραστικά στα 13 χρόνια κάθειρξη η ποινή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η απόφαση όμως, λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν οδηγεί αυτομάτως σε νέα δίκη αλλά θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται πως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό με αναγνώριση του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου» και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτό του επέτρεψε στη συνέχεια να αποφυλακιστεί, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί «προτέρου συννόμου βίου». Σύμφωνα με τον κ. Πλώτα, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν τη δολοφονία.

Τα τρία μελη του Τμήματος συντάχθηκαν με την αναίρεση Πλιώτα, όμως 2 μέλη είχαν αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για τη χορήγηση ελαφρυντικού. Η οριακή πλειοψηφία λοιπόν και η σπουδαιότητα της υπόθεσης την οδηγούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ετσι η κρίση των αρεοπαγιτών θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις χορήγησης του ελαφρυντικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v