Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμποροι Θεσσαλονίκης προς ειδικούς: Πώς ανοίγετε σχολεία και όχι λιανεμπόριο

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «θάνατο του εμποράκου» και ζητά να εισακουστεί στις επόμενες αποφάσεις.

Εμποροι Θεσσαλονίκης προς ειδικούς: Πώς ανοίγετε σχολεία και όχι λιανεμπόριο
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Να συνυπολογίσουν την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η εμπορική αγορά - που στη Θεσσαλονίκη παραμένει κλειστή - στις επόμενες αποφάσεις που θα λάβουν, καλεί τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Σε ανοικτή επιστολή τους προς την Επιτροπή, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου διατυπώνουν την απορία πώς ελήφθη η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη που δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. και σε Αχαϊα και Κοζάνη).

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς με το ίδιο τόσο επικίνδυνο ιικό φορτίο ανοίγουν τα σχολεία και όχι το λιανεμπόριο. Οι γονείς προστατεύονται και τα παιδιά τους όχι;», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν, ακόμη, πως δεν υπάρχουν ιχνηλατημένα κρούσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο ιδιοκτήτης είναι παρών και τηρεί τα μέτρα προστατεύοντας τον εαυτό του, τους υπαλλήλους και τους πελάτες του.

Επισημαίνουν ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε παρά το γεγονός ότι το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό επί 70 μέρες συνεχόμενα, ενώ ο συνωστισμός παραμένει σε λεωφορεία, δρόμους και παραλία.
Αποτέλεσμα είναι «ο θάνατος του εμποράκου», που όταν λειτουργεί εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 5 με 10 πελάτες καθημερινά.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Αναγνωρίζοντας πλήρως το δύσκολο έργο που σας έχουν αναθέσει, το βάρος της ευθύνης και την αγωνία σας να προστατεύσετε την κοινωνία από μια πρωτόγνωρη για εμάς πανδημία, σας ευχαριστούμε για την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που κάνετε όλο αυτό το διάστημα.

Είμαστε μαζί σας με σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ», όμως θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, για να βοηθήσουμε μόνο τη σκέψη σας, στις πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνετε έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις επιστημονικές γνώσεις και την κρίση σας, ότι όπως ήδη γνωρίζετε:

- Δεν υπάρχουν ιχνηλατημένα κρούσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το λόγο ότι στα καταστήματά μας ο ιδιοκτήτης είναι παρών και τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα που υποδεικνύονται, προστατεύοντας τον εαυτό του, τους υπαλλήλους του και φυσικά τους πελάτες του.

- Τα καταστήματα του δικού μας μεγέθους εξυπηρετούν περίπου 5 έως 10 πελάτες ημερησίως κατά μέσο όρο.

- Στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό στους τελευταίους 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 μέρες, ωστόσο το ιικό φορτίο αυξήθηκε. Αποτέλεσμα της αύξησης ήταν η ανατροπή της απόφασης ανοίγματος του λιανεμπορίου στην πόλη μας.

Όλο το διάστημα των πέντε κουραστικών μηνών για τον κόσμο, στα λεωφορεία υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους, το ίδιο, στην παραλία το ίδιο. Το λιανεμπόριο κλειστό. Ο ιός όμως συνεχίζει να καλπάζει.

Σεβόμενοι πάντα τους θανάτους από τον ιό, τους ασθενείς που πραγματικά αγωνιούν και παλεύουν για την επιβίωσή τους και προσπαθώντας να προφυλάξουμε τις οικογένειές μας αλλά και να βρούμε τρόπο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι φταίει.

Φταίει η κινητικότητα στα λεωφορεία;

Φταίει η κινητικότητα στους δρόμους;

Φταίει το λιανεμπόριο που ήταν κλειστό 5 μήνες και συνεχόμενα τις τελευταίες 70 ημέρες, με μηδενική συμμετοχή στην αύξηση των κρουσμάτων και 1 άτομο ανά 25τ.μ. εντός του καταστήματος (το 10ήμερο που ήταν ανοικτό;).

Ό,τι και να φταίει, δυστυχώς το αποτέλεσμα για εμάς είναι το ίδιο «ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» και για πολλούς από εμάς το τέλος της εμπορικής μας δραστηριότητας με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ.
ΤΕΛΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ;

Όντας σίγουροι ότι στο ζύγι του βάρους του ιικού φορτίου θα συνυπολογίσετε την οικονομική καταστροφή του εμπορίου της πόλης μας και όχι μόνο, χωρίς να θέλουμε να επηρεάσουμε την κρίση σας, ευχόμαστε οι επόμενες αποφάσεις σας να εμπεριέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην έξοδο της χώρας από την πανδημία, που θα δώσουν το σύνθημα για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη στο έργο σας.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v