Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιο προστατευμένοι όσοι νόσησαν από όσους έκαναν Pfizer

Ισραηλινή έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη φυσική ανοσία και την προστασία που προσφέρει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Ποια είναι τα βασικά ευρήματα.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιο προστατευμένοι όσοι νόσησαν από όσους έκαναν Pfizer

Οσοι νόσησαν από Covid-19 κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας φαίνεται πως έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ερευνα που έγινε στο Ισραήλ και συνέκρινε τη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση με αυτή που προσφέρει το συγκεκριμένο εμβόλιο έδειξε ότι η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι πολύ μικρότερη. Το συμπέρασμα, σημειώνει το Bloomberg, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός προσέφερε καλύτερη προστασία, ωστόσο αυτές έγιναν πριν κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Με βάση την έρευνα, όσοι έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα και επτά φορές περισσότερες να εμφανίσουν συμπτώματα, έναντι όσων έχουν αναρρώσει από Covid-19.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έρευνα δείχνει πως η φυσική ανοσία προσφέρει ισχυρότερη και για περισσότερο διάστημα προστασία έναντι μόλυνσης, συμπτωματικής ασθένειας και νοσηλείας εξαιτίας της Δέλτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προστασία από προηγούμενη μόλυνση μειώνεται με τον χρόνο. Μια δόση εμβολίου σε όσους έχουν μολυνθεί φαίνεται πως ενισχύει την προστασία τους. Το μακροπρόθεσμο όφελος της τρίτης δόσης είναι άγνωστο καθώς τώρα ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης.

Τα στοιχεία αναρτήθηκαν σε άρθρο στο medRxiv αλλά δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από άλλους ερευνητές, σημειώνει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v