Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η τρίτη δόση εμβολίου

Ερευνα στο Ισραήλ καταγράφει την αντίδραση στην ενισχυτική δόση. Σε πόσες περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν περισσότερα από τη 2η. Τα πλέον συνήθη και τα… καλά νέα.

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η τρίτη δόση εμβολίου

Πάνω από 2,9 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση εμβολίου και η Maccabi Health Services δημοσίευσε έρευνα για τις παρενέργειες. Η έρευνα κάλυψε 9.222 πολίτες άνω των 18 ετών και σύμφωνα με αυτή, παρότι η πλειονότητα αντιμετώπισε κάποιες παρενέργειες, καμία εξ αυτών δεν ήταν απειλητική για τη ζωή τους ενώ συνήθως αυτές έφευγαν μετά από 2-3 ημέρες.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι παρενέργειες ήταν χειρότερες στην τρίτη δόση απ’ ό,τι στη δεύτερη και οι άλλοι μισοί ότι ήταν οι ίδιες ή όχι τόσο σοβαρές.

Το 57% μίλησε για κόπωση και αδυναμία, το 36% για πονοκέφαλο, το 26% για μυϊκό πόνο, το 19% για πρήξιμο στους λεμφικούς αδένες, το 18% για πυρετό έως 38 βαθμούς και το 9% για μεγαλύτερο πυρετό. Το 27% είπε ότι δεν είχε παρενέργειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων (87%) αναφέρθηκε σε πόνο στο σημείο της ένεσης και 18% για πρήξιμο, ενώ 6% έκανε λόγο για «κοκκίνισμα». Το 9% δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στο σημείο της ένεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% δήλωσε ότι οι παρενέργειες έφυγαν το πρώτο 24ωρο, το 41% ότι χρειάστηκαν 2-3 ημέρες και το 17% ότι κράτησαν περισσότερο.

Τα καλά νέα: το 96% όσων έκαναν τρίτη δόση δήλωσαν ότι δεν χρειάστηκαν καμία ιατρική βοήθεια ή συμβουλή για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v