Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση τακτικών χειρουργείων 80% ζητά η Μ. Γκάγκα

Ασφυκτική η πίεση στο σύστημα υγείας, οδηγεί για μια ακόμα φορά το υπ. Υγείας να ζητήσει να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία. Δεν το δεχόμαστε απαντά η Μ. Παγώνη.

Μείωση τακτικών χειρουργείων 80% ζητά η Μ. Γκάγκα

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων, προκειμένου τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω Covid, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Με χθεσινή της εγκύκλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως και 80%.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μπορούν να εξαιρέσουν από τον περιορισμό επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία. Θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της 1ης ΥΠΕ Αττικής Παναγιώτη Στάθη, στα νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του δεν θα υπάρξει μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή των νοσοκομειακών γιατρών ζητεί την ανάκληση του μέτρου, θεωρώντας δικαιολογίες τα περί μη εξαίρεσης των ιδιωτικών κλινικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το προηγούμενο του Κοντοζαμάνη στις 2 Μαρτίου 2021 δεν τηρήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές και το υπουργείο Υγείας έκανε το κορόιδο. Κάθε φορά που με εντολή σας κλείνουν τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, γίνεται όργιο κερδοσκοπίας και εκβιασμών σε βάρος των ασθενών από τις αγαπημένες σας ιδιοκτησίες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων».

 «Δεν το αποδεχόμαστε»

«Μάθαμε ότι ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο, non covid, που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του... Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο σαν ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν...», δήλωσε σήμερα το πρωί η Ματίνα Παγώνη ενόψει των παραπάνω.

«Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Και καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να θέλει να λύσει το πρόβλημά του... δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον υπουργό στις συναντήσεις μας, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», είπε η κα Παγώνη.

«Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα. Είμαστε γιατροί», είπε η ίδια. «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς. Είναι άδικο να προχωρήσουμε σε τέτοιες αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v