Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δέλτακρον»: Ταυτοποιήθηκε νέα μετάλλαξη στην Κύπρο

Η συχνότητα εύρεσης της νέας μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Πόσο πιθανό είναι να επικρατήσει της Όμικρον.

«Δέλτακρον»: Ταυτοποιήθηκε νέα μετάλλαξη στην Κύπρο

Ένα στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο συνδυάζει τη μετάλλαξη Όμικρον και τη Δέλτα εντοπίστηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Λεόνδιο Κωστρίκη, καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Αυτά τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο Δέλτα, αλλά σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του γονιδιώματος - που είναι το γονίδιο που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδα - βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνο στην Όμικρον» τόνισε ο ίδιος στο Sigma Tv.

«Στους 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέας μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Δέλτακρον με κρούσματα της νόσου που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία» υπογράμμισε.

Τέλος όσον αφορά την μεταδοτικότητά του στελέχους ο δρ Κωστρίκης είπε πως το εάν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα αυτό είναι νωρίς να διαφανεί, ωστόσο σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις θεωρεί πως το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπισθεί από την Όμικρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v