Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί επιστρέφουν στις ΜΕΘ post Covid ασθενείς

Μια νέα κατηγορία ασθενών, που δημιουργήθηκε από την Covid, αντιμετωπίζουν οι εντατικολόγοι. Επανέρχονται σε απλές ΜΕΘ, μετά το εξιτήριο από τη ΜΕΘ Covid.

Γιατί επιστρέφουν στις ΜΕΘ post Covid ασθενείς
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η αποκλιμάκωση της πίεσης είναι παραπάνω από εμφανής το τελευταίο διάστημα στις τρεις ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτές νοσηλεύονται σήμερα μόλις 12 ασθενείς, έναντι 48 ένα μήνα πριν. Στην πλειονότητά τους είναι άνω των 65 ετών, με εξαίρεση έναν 45χρονο ασθενή, ενώ στο σύνολό τους είναι ανεμβολίαστοι.

Η εικόνα παραπέμπει σε αυτήν που επικρατούσε το καλοκαίρι του 2021. Οι εντατικολόγοι, που βγαίνουν για πολλοστή φορά από μια περίοδο τεράστιας πίεσης, παίρνουν κάποιες μικρές ανάσες, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση. Στις non-Covid κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου τα περιστατικά αυξάνονται και μεταξύ αυτών που χρειάζεται να εισαχθούν, είναι ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο μήνες πριν, από τις ΜΕΘ Covid.

Η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου Μηλίτσα Μπιτζάνη εντοπίζει μια νέα κατηγορία ασθενών, που δημιουργήθηκε από την Covid, αλλά τώρα δεν έχει Covid, και προβλέπει πως τα νοσοκομεία θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη πρόκληση το επόμενο διάστημα, καθώς τα περιστατικά θα αυξάνονται.

«Έρχονται αρκετοί άρρωστοι -και θα έχουμε πολλούς τέτοιους στο μέλλον- που είναι post Covid. Είχαν νοσήσει από Covid, είχαν βγει από το νοσοκομείο, είχαν πάει σε κέντρα αποκατάστασης γιατί κάνουν πολύ μεγάλες μυοπάθειες και μετά από μήνες επανέρχονται στο νοσοκομείο με μια λοίμωξη», λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: «Επίσης, έχουμε ασθενείς που έρχονται με μια βλάβη στο αναπνευστικό τους σύστημα. Πολλοί τέτοιοι άρρωστοι παρακολουθούνται από τους πνευμονολόγους που τους ελέγχουν στους 3 μήνες μετά το εξιτήριο και σε τακτά διαστήματα στη συνέχεια. Υπάρχουν λοιμώξεις και ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια που δεν προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, αλλά οφείλεται σε προβλήματα που άφησε η προηγούμενη νόσηση με κορωνοϊό».

Όπως εξηγεί η εντατικολόγος, αρκετοί ασθενείς που εξέρχονται από τις μονάδες είναι σε μια εύθραυστη κατάσταση, σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. «Ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος και εκτεθειμένος στις λοιμώξεις. Πολλοί κάνουν κατακλύσεις και μετά λοιμώξεις. Αν κάποιος δεν έχει ακέραιο το αμυντικό του σύστημα, αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί ξανά υποστήριξη, αυτή τη φορά όχι σε ΜΕΘ Covid, αλλά σε ΜΕΘ», σημειώνει.

Παράλληλα, οι γιατροί έρχονται καθημερινά σε επικοινωνία με ασθενείς που νοσήλευσαν στο παρελθόν, οι οποίοι ως και ένα χρόνο μετά το εξιτήριο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Μας λένε κάποιοι με ενθουσιασμό ‘βγαίνω μόνος μου και περπατάω’ ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Πριν λίγες μέρες, ήρθε να μας κεράσει μια ασθενής, την οποία νοσηλεύσαμε πέρυσι το φθινόπωρο και τώρα άρχισε να νιώθει καλύτερα», αναφέρει η κα Μπιτζάνη.

Γιατί δεν παίρνουμε ανάσες ακόμη

Από τους 12 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με Covid, οι 9 είναι στην Α' ΜΕΘ, ένας στη Β' και δύο στη Γ' ΜΕΘ, που δημιουργήθηκε με δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Ορισμένοι, μάλιστα, από τους νοσηλευόμενους δεν έχουν ως κυρίαρχη αιτία την Covid, αλλά εισήχθησαν για άλλο επείγον πρόβλημα, π.χ. ένα εγκεφαλικό, και στον έλεγχο βρέθηκαν θετικοί και στον κορωνοϊό.

Παρά την εμφανή βελτίωση, οι γιατροί και οι νοσηλευτές παίρνουν μικρές μόνο ανάσες, κι αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι διατηρούνται σε λειτουργία και οι τρεις μονάδες. Η Γ' ΜΕΘ δεν έχει ακόμα δικό της προσωπικό, λόγω λαθών και καθυστερήσεων στη διαδικασία της προκήρυξης. Στη διάρκεια της κρίσης του 4ου κύματος λειτούργησε με προσωπικό από άλλες μονάδες του νοσοκομείου, καθώς και με γιατρούς που μεταφέρθηκαν εκτάκτως από νοσοκομεία της Αθήνας.

Σήμερα, εντατικολόγοι καλούνται να κάνουν έξτρα εφημερίες στη συγκεκριμένη μονάδα, που νοσηλεύει μόνο δύο ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να απορροφηθούν εύκολα από τις άλλες δύο ΜΕΘ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την κα Μπιτζάνη, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο προσωπικό, που έπειτα από δύο χρόνια είναι εξαντλημένο και του οφείλονται άδειες από το 2021.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προκαλεί εσωτερικές τριβές το ζήτημα που έχει αναδείξει το iatronet.gr με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι παρόλο που δεν ασχολήθηκαν με τον κορωνοϊό μίλησαν δημόσια για μεγάλα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ Covid και άλλα ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Η κα Μπιτζάνη, η οποία πρόσφατα αντέδρασε έντονα σε μια τέτοια περίπτωση, αρκείται να σχολιάσει πως «θα έρθει η ώρα του απολογισμού και θα πέσουν οι μάσκες».

Πρέπει να τολμήσουμε άρση μέτρων

Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και τη μειούμενη πίεση στο σύστημα υγείας, η εντατικολόγος δεν βλέπει αρνητικά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Νομίζω ότι πρέπει να το τολμήσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε μια κατάσταση περιορισμών», λέει, ελπίζοντας πως δεν θα έρθει κάποια νέα παραλλαγή να αλλάξει πάλι τα δεδομένα. «Ακόμα και στην Ελλάδα που είμαστε απείθαρχοι, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Και βλέπουμε ότι τώρα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές λοιμώξεις από Covid, οι νοσηλείες μειώνονται, γιατί οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό είναι εμβολιασμένοι. Το να βγει κάποιος θετικός επειδή ψάχνεται δεν είναι το πρόβλημα, πολλοί είναι ασυμπτωματικοί ή τα συμπτώματά τους είναι πάρα πολύ ήπια», σημειώνει.

Η ίδια παρατηρεί πως τα όποια μέτρα τηρούνται και ο κόσμος προσέχει. «Την προηγούμενη εβδομάδα που χρειάστηκε να βγω με μια συγγενή που είχε έρθει από το εξωτερικό και είχε κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν την έβαζαν πουθενά να πάμε να φάμε σε εσωτερικό χώρο. Επίσης, στον δρόμο, στο σούπερ μάρκετ κ.λπ. βλέπω πως τηρούνται τα μέτρα. Δεν ξέρω τι γίνεται στα κλαμπ και τι θα γίνει τις Απόκριες. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις συνυπολογίζουν διάφορους παράγοντες», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v