Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε τη Frigoglass λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Moody's

Η σημαντική μείωση της ρευστότητας και οι διεθνείς προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από την ελληνική εταιρία, τονίζει ο οίκος. Η μονάδα στη Ρωσία και το «καμπανάκι» για πληρωμή ομολόγου.

Υποβάθμισε τη Frigoglass λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Moodys

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Frigoglass σε Caa2 από Caa1 προχώρησε ο οίκος Moody's ενώ θέτει και αρνητικό outlook στην αξιολόγηση (από σταθερό). 

Οπως αναφέρει η Moody's, η υποβάθμιση αντανακλά την αναμενόμενη επιδείνωση της ρευστότητας και των οικονομικών επιδόσεων της εταιρίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η σημαντική μείωση της ρευστότητας και οι διεθνείς προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από την ελληνική εταιρία στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων είναι και η πληρωμή κουπονιού σε ομόλογα ύψους 260 εκατ. ευρώ, σημειώνει. 

Σύμφωνα με τον οίκο, μετά και την πυρκαγιά στη μονάδα της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2021, η Frigoglass πλέον βασίζεται ιδιαίτερα στις δραστηριότητές της στη Ρωσία για να καλύψει τις παραγγελίες εμπορικών ψυκτών, που αντιστοιχούν σε πάνω από τον μισό ετήσιο τζίρο της. 

Ως εκ τούτου, είναι αντιμέτωπη με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως όσον αφορά στη μεταφορά προϊόντων από τη Ρωσία στους πελάτες της σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. 

Επίσης, είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις όσον αφορά στον εφοδιασμό της ρωσικής μονάδας με πρώτες ύλες, αν και στην παρούσα φάση, η μονάδα είναι λειτουργική. 

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρίας θα είναι αρνητικές τουλάχιστον ως τα τέλη του 2022 ενώ σημειώνει ότι η εταιρία καλείται να αποπληρώσει περίπου 60 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμου χρέους το εντός του έτους, εκ των οποίων περίπου τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη ρωσική θυγατρική. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v