Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Τριανταφυλλίδης για το... μυστήριο της Σαγκάης

Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αλλά μόνον τρεις νεκροί! Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ παραθέτει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κίνα και θέτει ερωτήματα για την αλήθεια των στοιχείων που ανακοινώνονται.

Κ. Τριανταφυλλίδης για το... μυστήριο της Σαγκάης
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Ποια παραλλαγή του κορωνοϊού προκάλεσε την επιδημική έξαρση στη Σαγκάη; Ποιο είναι το εμβολιαστικό ποσοστό του κινεζικού πληθυσμού σήμερα και πόσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση; Ποια ανάγκη οδήγησε στο απάνθρωπο lockdown στην κινεζική μεγαλούπολη; Είναι αληθή τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Κίνα, μεταξύ των οποίων οι πρώτοι τρεις θάνατοι; Πόσο βάσιμη είναι η ανησυχία ότι πιθανώς έχει εντοπιστεί μια πιο επιθετική παραλλαγή, που ακόμη αποκρύπτεται;

Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει με ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Η ανάρτηση έχει τίτλο «To... μυστήριο της Σαγκάης με τον Κορωνοϊό: Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αλλά μόνο τρεις νεκροί!!»

1) Η αύξηση κρουσμάτων αποδίδεται στην έξαρση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Ο2 (ΒΑ.2), που έχει 30% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Ο1 και διαφεύγει σε κάποιο βαθμό την ανοσία που αποκτάται από νόσηση ή εμβολιασμό.

2) Πιθανώς και στην ύπαρξη της παραλλαγής Ο5, που εξαπλώθηκε από τη Νότια Αφρική και στην Κίνα.

3) Η πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της νόσου Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα μόνο 460.000 μολυσμένους από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον κορωνοϊό και η προστασία που είχαν αναπτύξει στην Κίνα να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς.

4) Εμβολιάστηκε με δύο δόσεις το 88%, αλλά μετά 6 μήνες με αναμνηστική μόνο το 33%. Δηλ. το 66% που δεν έκανε αναμνηστική δόση είναι ευάλωτο σε λοίμωξη.

5) Το 40% των ατόμων ηλικίας πάνω των 80 ετών δεν έχει εμβολιαστεί!!!

6) Τα κινεζικά εμβόλια ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του κορωνοϊού σε σχέση με τα mRNA εμβόλια τόσο όσον αφορά την προστασία από βαριά νόσηση όσο και από θάνατο.

7) Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο, αν δεν υπάρχει και φυσική ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό -όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες-, τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο της Covid-19 όπως η Κίνα.

8) Το 1/3 που δεν έκανε αναμνηστική δόση, μαζί με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων, οδηγεί στη σημερινή αποκρουστική εικόνα.

9) Η θεραπεία των μολυσμένων γίνεται με φάρμακα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Πρέπει να υπάρξει και αλλαγή θεραπευτικής στρατηγικής, δηλ. με κατάλληλα μονοκλωνικά αντισώματα για την παραλλαγή Όμικρον και αντιιικά χάπια.

10) Σαγκάη: Καταγράφηκαν οι τρεις!! πρώτοι θάνατοι μετά από χιλιάδες κρούσματα. Και το γεγονός αυτό επιτρέπει σε πολλούς να αμφιβάλλουν για τα αναληθή στοιχεία που ανακοίνωναν οι Κινέζοι (2020 και 2021). Έτσι κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες όπως: Οι Κινέζοι έχουν εντοπίσει μια πολύ πιο επιθετική παραλλαγή του κορωνοϊού ή μας κρύβουν πάλι κάτι οι Κινέζοι; Ο χρόνος θα δείξει, όπως στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021, ότι η ιατρική κοινότητα ή οι κινεζικές αρχές αποκρύπτουν ακόμη μια φορά την αλήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο, που είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις για μολυσματικές ασθένειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v