Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις λιμενεργατών στην Cosco

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση, με αφορμή τον τραυματισμό του λιμενεργάτη επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν προανάκριση. Απευθύνει έκκληση να πρυτανεύσουν η λογική, η ψυχραιμία και εν τέλει η ευνομία.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις λιμενεργατών στην Cosco

 Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, το σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Την αντίδραση των λιμενεργατών προκάλεσε ο χθεσινός τραυματισμός ενός 38χρονου συναδέλφου τους, ο οποίος έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα ΙΙΙ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εΐδήσεων ότι ο συνάδελφός τους βρίσκεται εκτός κινδύνου αλλά φέρει πολλαπλά κατάγματα σε σπονδυλική στήλη, πλευρά και πόδι.

Έθεσε για μία ακόμη φορά το θέμα των μέτρων ασφαλείας πριν τις φορτοεκφορτώσεις πλοίων και σημείωσε ότι ο 38χρονος λιμενεργάτης τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και ήταν δεμένος με ζώνη πάνω σε προστατευτικό κιγκλίδωμα, το οποίο ωστόσο ήταν σάπιο και υποχώρησε.

Το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ έχει ανακοινώσει ότι στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον χώρο του ΣΕΜΠΟ και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε περιφρούρηση της απεργίας.

Το σωματεί ζητά να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις των νυχτερινών, αργιών και Σαββατοκύριακων και όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν πλήρους απασχόλησης.

H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει ρητά και απερίφραστα το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 28-4-2022 στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος και να αποδώσουν, εφόσον υπάρχουν, τις ευθύνες για αυτό το περιστατικό.

«Η υγιεινή και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι θεμελιώδεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και δεν επιδέχεται καμία έκπτωση" και απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυσή τους τόσο στα πλοία όσο και σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει η ΠΝΟ.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση, με αφορμή τον τραυματισμό του λιμενεργάτη επί πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν επίσημη προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος ενώ απευθύνει έκκληση να πρυτανεύσουν η λογική, η ψυχραιμία και εν τέλει η ευνομία.

Επίσης, υπογραμμίζει πως «ενδεχόμενος αποκλεισμός του εμπορικού λιμένος θα δημιουργήσει μία μη διαχειρίσιμη συμφόρηση πλοίων και έναν ανεξέλεγκτο εγκλωβισμό -εισαγόμενων και προς εξαγωγή- φορτίων, προκαλώντας αφόρητες πιέσεις στην εγχώρια αγορά και συνθήκες ασφυξίας στην εθνική εξαγωγική δραστηριότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v