Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιοποίηση επιδόσεων για ποινικές και πολιτικές δίκες

θα επιφέρει μείωση του διοικητικού κόστους για το ελληνικό Δημόσιο, μείωση του οικονομικού κόστους που βαραίνει τους πολίτες αλλά και αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών. Επιτάχυνση διαδικασίων και ασφάλεια.

Ψηφιοποίηση επιδόσεων για ποινικές και πολιτικές δίκες

Ψηφιοποιούνται σταδιακά όλες οι επιδόσεις για ποινικές και πολιτικές υποθέσεις μετά την ψήφιση από τη Βουλή των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο “Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων επιταχύνονται οι διαδικασίες διενέργειας επιδόσεων, διατηρείται η ασφάλεια κατά τη διενέργεια των επιδόσεων, εξασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του παραλήπτη για την ύπαρξη επιδοτηρίων.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση όλων των επιδόσεων θα επιφέρει μείωση του διοικητικού κόστους για το ελληνικό Δημόσιο, μείωση του οικονομικού κόστους που βαραίνει τους πολίτες αλλά και αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών, οι οποίοι επιστρέφουν στα κύρια καθήκοντά τους για την εμπέδωση της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη.

Μάλιστα, η αποδέσμευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών πρόκειται να επιτευχθεί με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται ειδικός ένστολος κλάδος που θα αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων, με την οποία σήμερα είναι επιφορτισμένες οι διωκτικές αρχές. Επίσης, αυτό το ένστολο τμήμα θα αναλάβει την εκτέλεση εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων, τις οποίες εκτελεί ακόμα και σήμερα η Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί πριν από μερικές μέρες η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις από τους δικαστικούς επιμελητές, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v