Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Πώς μπαίνει στο φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα

Στο μισό μειώθηκαν οι απώλειες από κορωνοϊό την άνοιξη έναντι του χειμώνα, υποχώρηση 33% στα κρούσματα. Θεαματική πτώση τον Μάιο, μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη. Η έναρξη του καλοκαιριού σε σχέση με πέρυσι.

Covid-19: Πώς μπαίνει στο φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Η είσοδος στην καλοκαιρινή περίοδο συνοδεύεται από μια σημαντική υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας και κυρίως των ανθρώπινων απωλειών. Από την ανάλυση της καταγραφής των καθημερινών κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων κατά το τελευταίο εξάμηνο, που επιχειρεί το Euro2day.gr, είναι φανερή η αποκλιμάκωση των μεγεθών στο τρίμηνο της άνοιξης σε σχέση με αυτό του χειμώνα.

Οι θάνατοι μειώθηκαν στο μισό και τα καθημερινά κρούσματα κατά 1/3, ενώ η υποχώρηση είναι πολύ πιο εμφανής τον Μάιο και εντυπωσιακή τις τελευταίες του ημέρες.

Τα κρούσματα

Στο εξάμηνο Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022, που συνέπεσε με την εμφάνιση και εν συνεχεία με την κυριαρχία της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, καταγράφηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν τα 3/4 του συνόλου των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Από αυτά, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στο τρίμηνο του χειμώνα και 1 εκατομμύριο στο τρίμηνο της άνοιξης.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ανά μήνα.

Όπως προκύπτει, ο Μάιος έκλεισε με μείωση των κρουσμάτων κατά 56,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 78% σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε επίπεδο τριμήνου την άνοιξη καταγράφηκαν κατά 33,5% λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον χειμώνα.

Οι θάνατοι

Μεγαλύτερη είναι η αποκλιμάκωση στους λεγόμενους «σκληρούς» δείκτες και ειδικά στον αριθμό των καθημερινών απωλειών.

Στο εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαΐου καταγράφηκαν 11.623 θάνατοι από Covid-19, πάνω από το 1/3 του συνόλου των απωλειών στους 27 μήνες από την έναρξη της πανδημίας. Στο τρίμηνο της άνοιξης (Μάρτιος - Μάιος) υπήρξαν 3.943 απώλειες, μειωμένες σχεδόν στο μισό (-48,6%) σε σχέση με τις 7.680 απώλειες του τριμήνου του χειμώνα.

Κι εδώ είναι εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση τον Μάιο, όπως φαίνεται από τον πίνακα με την καταγραφή των θανάτων ανά μήνα.

Οι διασωληνωμένοι

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός τους παρουσίασε μια σταθεροποίηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ 600 και 700, στο πρώτο δίμηνο του χειμώνα και στη συνέχεια κατέγραψε μια κάθετη πτώση κατά τη διάρκεια της άνοιξης, με μια μικρή παύση σταθεροποίησης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 620, την 1η Ιανουαρίου 563, την 1η Μαρτίου 408, την 1η Απριλίου 351, την 1η Μαΐου 238 και την 1η Ιουνίου 130.

Η εξέλιξη αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα του Covid19.gov.gr.

Ταχύτερη αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη

Σε περιόδους επιδημικής έξαρσης, η Θεσσαλονίκη είχε φτάσει δύο φορές ακόμα και να ξεπερνά σε αριθμό κρουσμάτων την Αττική, παρά την πληθυσμιακή αναλογία 1 προς 4. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν, αντίθετα, πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών είναι ταχύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την πρωτεύουσα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε αναλογία 1 προς 6.

Σύμφωνα με την ανάλυση των νέων μολύνσεων του Μαΐου, η Θεσσαλονίκη είχε συνολικά 11.662 κρούσματα (μέσος όρος 376 την ημέρα), ενώ η Αττική είχε 65.964 (μέσος όρος 2.128).

Η σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, που επέτρεψαν και τη σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών, με τελευταία την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, γεννούν αισιοδοξία για μια ομαλή θερινή περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις με μια νέα μετάλλαξη, όπως συνέβη με τη Δέλτα στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Η σύγκριση με τις αντίστοιχες μέρες του 2021 δείχνει πως το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η 1η Ιουνίου του 2022 είχε πολύ καλύτερα δεδομένα σε σύγκριση με την 1η Ιουνίου του 2021 σε ό,τι αφορά τους «σκληρούς» δείκτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων φέτος είναι μεγαλύτερος, αλλά με πολύ χαμηλότερη επίπτωση σε νοσηλείες.

Τη μεγαλύτερη διαφορά κάνει η εμβολιαστική κάλυψη, που σήμερα φτάνει το 75%, έναντι μόλις 22% τις αντίστοιχες μέρες του 2021.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v