Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει ο Θάνος Πλεύρης το σενάριο μέτρων κατά του κορωνοϊού

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα επειδή μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ», σημειώνει. Οι εκτιμήσεις για την τέταρτη δόση εμβολίου.

Απορρίπτει ο Θάνος Πλεύρης το σενάριο μέτρων κατά του κορωνοϊού

Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα και στο ερώτημα αν η επιδημιολογική κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών απάντησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο κορωνοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορωνοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες». Όπως τόνισε, «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα επειδή μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

Η σύσταση για τα μέτρα ισχύει σε χώρους με μεγάλος συγχρωτισμό

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αυξημένη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού. «Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό πρέπει να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. «Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» είπε ο κ. Πλεύρης, αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας», συμπλήρωσε. «Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε», πρόσθεσε σχετικά.

Αναφορικά με το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση, τόνισε ότι είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v