Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάγκα: Μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό

Σύσταση ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες με προβλήματα υγείας από την αν. υπουργό. Έμμεσα απέκλεισε τη λήψη μέτρων. Τον Οκτώβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αποδοκιμασίες από υγειονομικούς.

Γκάγκα: Μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Σύσταση για τη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού απηύθυνε με δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να επιβληθεί, εν μέσω καλοκαιριού.

«Παρακολουθούμε συνεχώς. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, με έμφαση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν και προβλήματα υγείας. Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι θέλουν να μπορούν να πάρουν μια ανάσα παραπάνω», είπε.

Παρατήρησε πως τα νοσοκομεία πιέζονται από πολλές επισκέψεις ύποπτων περιστατικών και εισαγωγές, αλλά αυτές μεταφράζονται πολύ λιγότερο σε ΜΕΘ. Οι επικρατούσες υποπαραλλαγές, παρόλο που κάνουν περισσότερο πυρετό, πόνο στο στήθος και βήχα, δεν έχουν βαριές πνευμονίες, είπε. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή, καθώς όπως είπε υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προβλήματα, που το παραμικρό μπορεί να τους απειλήσει.

Αναφερόμενη στο επικαιροποιημένο εμβόλιο, εκτίμησε πως θα το έχουμε τον Οκτώβριο. «Είναι ήδη στη διαδικασία, γι’ αυτό δεν κάναμε παραλαβές», σημείωσε.

Άσκηση αρπαγής βρέφους

Η κα Γκάγκα βρέθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε την εκτέλεση άσκησης ετοιμότητας του προσωπικού για την αντιμετώπιση ενός σεναρίου που προέβλεπε αρπαγή βρέφους από τη Μαιευτική Κλινική. «Ξεκινάμε αυτό που λέμε "Safe Hospital" στα νοσοκομεία, μια προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας. Κεντρικό μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και των εργαζομένων. Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση συναγερμού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ολοι ήταν στις θέσεις τους για να κλείσουν οι πόρτες για μην μπαίνει και να μη βγαίνει κανείς, να ειδοποιήσουν όλα τα τμήματα, ο συντονιστής εφημερίας να μπορεί να επέμβει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, θυμόσαστε ότι είχαμε μία πυρκαγιά πριν από καιρό στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είχαμε ένα σεισμό στην Κρήτη. Θέλουμε λοιπόν ό,τι γίνεται στα νοσοκομεία να εντοπίζεται, να ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν».

Αποδοκιμασίες

Έξω από το νοσοκομείο είχαν συγκεντρωθεί τόσο μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) όσο και υγειονομικοί σε αναστολή, οι οποίοι αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό κατά την προσέλευση και αποχώρησή της. Η ίδια συναντήθηκε με αντιπροσωπείες τους και απάντησε στα αιτήματά τους.

Για τις μετακινήσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο προκαλώντας την αντίδραση της ΕΝΙΘ, η κα Γκάγκα είπε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος τρόπος προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. «Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές, κάπου όχι. Είναι σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε για να μη μείνουν τα νοσοκομεία ακάλυπτα», σημείωσε, ενώ προανήγγειλε πως σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με τις προκηρύξεις που γίνονται.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, η αν. υπουργός είπε πως η συνάντηση έγινε σε πολύ ήρεμο τόνο για τα δικά τους ζητήματα «και φυσικά είναι κάτι που μας απασχολεί σε κεντρικό επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v