Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Οι 11 περιοχές υψηλής διασποράς και ο γρίφος της Θεσσαλονίκης

Ποιες περιοχές κρατούν τα σκήπτρα στην καταγραφή κρουσμάτων. Συνεχίζεται η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στην Αττική. Η διπλή ανάγνωση στη Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: Οι 11 περιοχές υψηλής διασποράς και ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
  • του ανταποκριτή μας από τη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Ενώ διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα σταθερής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, το θερινό κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να δείχνει τα δύο του πρόσωπα.

Δέκα δημοφιλείς προορισμοί θερινών διακοπών, μαζί με τα Γρεβενά, βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην κορυφή της λίστας των Περιφερειακών Ενοτήτων με τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού. Στον αντίποδα βρίσκεται η Αττική, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων εξακολουθεί να υποχωρεί με εντυπωσιακό ρυθμό, κατατάσσοντας τις Π.Ε. της πρωτεύουσας στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Η εικόνα εκτιμάται πως θα αρχίσει να ανατρέπεται σύντομα, ίσως ακόμα και από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από τις διακοπές τους.

Στη Θεσσαλονίκη, τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδέχονται διπλής ανάγνωσης, καθώς περιέχουν αντικρουόμενα και αινιγματικά στοιχεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας (6.267) είναι μειωμένος κατά σχεδόν 25% σε σχέση με την περασμένη, με τον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να διαμορφώνεται σε τριψήφιο αριθμό (895,2) μετά από αρκετές εβδομάδες. Παρόμοια εικόνα δίνει και η υποχώρηση κατά 19% του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούν τα υψηλά ποσοστά θετικότητας των τεστ του ΕΟΔΥ που έγιναν τη Δευτέρα σε διάφορα σημεία της πόλης, φτάνοντας μέχρι και το 28% στην περιοχή της Τούμπας.

Παράλληλα, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 δεν έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά όπως στις άλλες Περιφέρειες της χώρας (ανιχνεύτηκε στο 74,8% των δειγμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες έναντι 90% της Αττικής). Τα περιθώρια που υπάρχουν για επιπλέον διείσδυση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής οδηγούν ορισμένους επιστήμονες στην εκτίμηση πως θα ανακοπεί η πτωτική τάση τις επόμενες εβδομάδες.

Χάρτης ΕΟΔΥ

Οι 11 περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία του τελευταίου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ, 11 Περιφερειακές Ενότητες (έναντι 21 την περασμένη εβδομάδα) σε σύνολο 74 σε όλη τη χώρα κρατούν τα σκήπτρα της μεγαλύτερης διασποράς, διατηρώντας τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Οι 10 από τις 11 αποτελούν ή περιλαμβάνουν σημαντικούς προορισμούς θερινών διακοπών.


Τελευταίες στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 7 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, που συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία αποκλιμάκωσης, καταγράφοντας μείωση από 27% ως και 44% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα

Οι «πρωταθλητές» σε άνοδο και πτώση

Κόντρα στη γενική εικόνα αποκλιμάκωσης, σε 8 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σε ποσοστό από 11,63% ως και 36,69%.


Στον αντίποδα, αρκετές περιοχές κατέγραψαν εντυπωσιακά ποσοστά υποχώρησης, με την Καστοριά να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με -48,64% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση περιλαμβάνονται και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη, η οποία μαζί με τη Μύκονο και την Αττική είχε οδηγήσει την «κούρσα» του θερινού κύματος της πανδημίας και είναι οι πρώτες που παρουσιάζουν ύφεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v