Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλογος «Αριστοτέλη και Κονφούκιου» στο Athens Democracy Forum

Jeffrey Sachs στον ρόλο του Αριστοτέλη, ο Ban Ki-moon στον ρόλο του Κομφούκιου. Ξεκίνησαν εχθές οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum.

Διάλογος «Αριστοτέλη και Κονφούκιου» στο Athens Democracy Forum

Ξεκίνησαν εχθές οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και με τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;»

Ο Jeffrey Sachs στον ρόλο του Αριστοτέλη, ο Ban Ki-moon στον ρόλο του Κομφούκιου. Οι δύο σπουδαίοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας της Δύσης και της Ανατολής διά στόματος των δύο καλεσμένων του πάνελ, που συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στο Παρίσι, Roger Cohen, μίλησαν διαλογικά για το μπορούν οι αντίστοιχες σχολές σκέψεις να προσφέρουν στις φιλελεύθερες δημοκρατίες σήμερα. Ο πυρήνας της κουβέντας ήταν τι μπορούμε να κάνουμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο «Αριστοτέλης» Jeffrey Sachs, καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, μίλησε για τη βάση της καλής διακυβέρνησης: όλα πρέπει γίνονται για το καλό βάσει της ηθικής και των ηθικών αξιών, μια ιδέα που διατρέχει όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα, μίλησε για τις έννοιες της «προσφοράς» και της «ευγένειας», ως πυλώνων της συνεννόησης των κρατών και των λαών σήμερα, της υποχώρησης και της προσοχής σε όσα ζητεί ο «άλλος» σε κάθε επίπεδο, δίχως εύκολους διαχωρισμούς και ανώφελους μανιχαϊσμούς.

Ο «Κομφούκιος» Ban Ki-moon, πολύπειρος ως εκ της θέσεώς του ως πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, έκανε εξαρχής λόγο για την έλλειψη «ηγεσίας» στους ηγέτες του παρόντος, αναφερόμενος στην έλλειψη ενός παγκόσμιου οράματος που θα δημιουργήσει πολίτες του κόσμου που δεν θα περιχαρακώνονται στα όρια της χώρας τους. Ταυτόχρονα, ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε απερίφραστα την πλήρη του απογοήτευση από την επιθετικότητα του Πούτιν στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «η κτηνωδία δεν αποτελεί επιλογή» στον σύγχρονο κόσμο.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Jeffrey Sachs προσπάθησε να εξηγήσει τον λόγο της διαμάχης Ανατολής και Δύσης όπως τη βλέπουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, με κεντρικό άξονα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δήλωσε μάλιστα ότι, έχοντας χρηματίσει σύμβουλος πολλών ηγετών σε Ανατολή και Δύση, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η Δύση απεμπόλησε τις υποσχέσεις της προς την πρώην ΕΣΣΔ για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την επιθετικότητα του Ρώσου προέδρου κατά της Ουκρανίας. Ο καθηγητής του Columbia τόνισε την ανάγκη της κατανόησης των δύο πλευρών, φέροντας ως παράδειγμα τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, σημειώνοντας: η Κίνα έχει προχωρήσει, έχει προσφέρει στον κινεζικό λαό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αυτό που χρειάζεται να κάνει η Δύση είναι να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί της και να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια αλληλοκατανόησης και όχι αντεγκλήσεων.

Στο γενικό πλαίσιο της αλληλοκατανόησης, πάντως, συμφώνησε και ο Ban Ki-moon, ο οποίος έφερε ως βασική αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης την υποχώρηση όταν υπάρχουν οξείες διαφωνίες, αναδεικνύοντας τον βασικό άξονα της συνεργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v