Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου

Οι Αρχές θα μπουν στη διαδικασία δέσμευσης και των θυρίδων τόσο του ζευγαριού όσο και συγγενικών τους προσώπων ή ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή με τη διοίκηση της ΜΚΟ.

«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου

Φύλλο και φτερό» κάνει η Οικονομική Αστυνομία τα οικονομικά της «Κιβωτού» την ώρα που έφοδος έγινε και σε σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, σε Κολωνό, Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνα.

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος οι θυρίδες και οι λογαριασμοί τους, όπως και των γονιών του ιδρυτή της ΜΚΟ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, εντοπίστηκε και η δεύτερη από τις τρεις συνολικά θυρίδες που ψάχνουν οι Αρχές. Η εν λόγω θυρίδα έχει ανοιχτεί στο όνομα της μητέρας του πατέρα Αντώνιου σε τραπεζικό υποκατάστημα της Χίου.

Οι Αρχές θα μπουν στη διαδικασία δέσμευσης και των θυρίδων τόσο του ζευγαριού όσο και συγγενικών τους προσώπων ή ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή με τη διοίκηση της ΜΚΟ, προκειμένου να ελεγχθεί αν τελικά περιέχουν έγγραφα χρήσιμα για την πορεία των ερευνών αλλά και ίσως πολύτιμα αντικείμενα των οποίων θα εξεταστεί η προέλευση.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από τέσσερις τραπεζικοί λογαριασμοί: του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας – κοινοί ή προσωπικοί, σε μόνο δύο τράπεζες, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις και από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. ενώ έχουν βρεθεί και δύο θυρίδες.

Στο στόχαστρο των αρχών και δεκάδες ακίνητα, σε διάφορες περιοχές, όπως τη Γλυφάδα, την Άνοιξη, την Πεύκη, την Αγία Παρασκευή, από δωρεές στην Κιβωτό, η αξία των οποίων ανέρχεται σε τεράστια ποσά.

Μάλιστα, η Οικονομική Αστυνομία, έλαβε απάντηση από τράπεζα πως η πρεσβυτέρα πριν από περίπου μία εβδομάδα επισκέφθηκε τράπεζα που διατηρεί θυρίδα. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως ήδη έχουν βρεθεί 300.000 ευρώ στους προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπου ερευνάται η προέλευση τους.

Υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και συγγενικών του προσώπων στην Ελλάδα, ενδεχομένως δεν προέρχονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν δικαιολογούνται από αυτά.

Μάλιστα φαίνεται πως η περιουσία τους είναι «αμύθητη» και τα ποσά που διαθέτουν κυριολεκτικά ζαλίζουν.

Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το Μega, έχουν περάσει από δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου» πάνω από 280 ακίνητα, όπου πολλά από αυτά είναι «φιλέτα» και ειδικά σε περιοχές όπως η Γλυφάδα ή η Πεύκη η αξία τους αγγίζει το αστρονομικό πόσο των 25.000.000 ευρώ.

Ο κύκλος των καταθέσεων συνεχίζεται, ενώ σήμερα ένας πρώην υπάλληλος της δομής επιβεβαίωσε στην σωματική κακοποίηση σε παιδιά και τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Αυτή τη στιγμή οι Αρχές στρέφονται σε τρία πρόσωπα. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά που ζούσαν στη δομή και θεωρούνται σημαντικά για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Πρώην εργαζόμενος φέρεται να επιβεβαίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές

Παράλληλα, με την κατάθεση ενός ακόμα μάρτυρα συνεχίστηκε σήμερα η έρευνα των εισαγγελέων ανηλίκων για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πρώην εργαζόμενο σε δομή ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να στείλει η οικονομική αστυνομία στην εισαγγελία πρωτοδικών όλα τα οικονομικά στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τις εφόδους σε διάφορες δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν και θα αποτελέσουν το αντικείμενο νέας προκαταρκτικής εξέτασης. Οι έφοδοι της οικονομικής αστυνομίας είχαν στόχο να μην εξαφανιστούν στοιχεία.

Η εισαγγελία θεωρείται πιθανό ότι θα ερευνήσει ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν αποκλείεται τα αδικήματα να διευρυνθούν σε πιθανή τέλεση αποστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης αν ο διαχειριστικός έλεγχος οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση και το ζητήσει η νέα διοίκηση της Κιβωτού. Το νέο ΔΣ έχει δικαίωμα να υποβάλει έγκληση εντός τριμήνου από τον εντοπισμό πιθανής τέλεσης των αδικημάτων.

Παράλληλα στην εισαγγελία της Αθήνας αναμένεται να σταλούν και όσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί στην περιφέρεια, όπως στον Βόλο και τα Ιωάννινα για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v