Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίο δελτίο για κορωνοϊό, γρίπη και RSV θα δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ

Αλλάζει η εβδομαδιαία ενημέρωση και μεταφέρεται τις Πέμπτες. Πλέον θα καταγράφονται τα δεδομένα από τρεις ιούς που απειλούν την κοινότητα.

Ενιαίο δελτίο για κορωνοϊό, γρίπη και RSV θα δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ

Αλλάζει ο τρόπος που ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης, RSV αλλά και των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ θα δημοσιοποιεί κάθε Πέμπτη τη νέα ενιαία επιδημιολογική έκθεση για τους ιούς του αναπνευστικού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα τρία τελευταία έτη, η προσοχή των αρχών δημόσιας υγείας επικεντρώθηκε παγκοσμίως στον ιό SARS-CoV2 και στις συνέπειες της πανδημίας. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2 όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνους, όπως ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Στο πλαίσιο αυτό και σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα: i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων και θνησιμότητας για Covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων, ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ, iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel και iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/12/2022.

Η ενιαία έκθεση θα αντικαταστήσει την επιδημιολογική έκθεση της Covid-19 που δημοσιεύεται κάθε Τρίτη. Για την τρέχουσα εβδομάδα, η εβδομαδιαία έκθεση Covid-19 (20/12/2022) θα δημοσιευθεί κανονικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v