Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολη η Ελλάδα στον... Ευαγγελισμό για Long Covid

Μήνες αναμονής για ολιστική αντιμετώπιση στο μοναδικό κέντρο αναφοράς της χώρας. Τι αναφέρουν ασθενείς σε επιστολή τους στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ολη η Ελλάδα στον... Ευαγγελισμό για Long Covid
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Στο πρότυπο Διεπιστημονικό Κέντρο Αναφοράς Long Covid, που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, καταφεύγουν ασθενείς από όλη τη χώρα που επιζητούν ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η Ένωση Ασθενών με Μακροχρόνιες Συνέπειες της Covid-19 (Long Covid Greece), η λίστα αναμονής είναι τεράστια, ενώ την ίδια ώρα, το Κέντρο Αναφοράς αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης. «Έτσι, οι ασθενείς αναμένουν μήνες για να έρθει η σειρά τους, ενώ μέχρι τότε γυρνάνε όλα τα post-Covid ιατρεία χωρίς να βρίσκουν λύση», σημειώνεται.

Να αναγνωριστεί η νόσος

Στην επιστολή αναφέρεται πως ένα χρόνο μετά τη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών με τον υπουργό (τον Δεκέμβριο του 2021), δεν έχει προχωρήσει καμία από τις προτάσεις, τις οποίες ο ίδιος είχε αποδεχθεί, στο πλαίσιο μιας ασθενοκεντρικής προσέγγισης των ασθενών. Πρώτιστο πρόβλημα παραμένει η μη αναγνώριση μέχρι σήμερα της μακράς Covid με κωδικό ICD10 (σ.σ. της διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Νόσων) κατά WHO U09.9, γεγονός που όπως αναφέρεται, στερεί από τους ασθενείς όχι μόνο τα ιατρικά τους δικαιώματα, αλλά γίνεται τροχοπέδη και για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Ζητήσαμε από το υπουργείο Εργασίας να έχουμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε κι εμείς στο πρόγραμμα τηλεργασίας. Η απάντηση ήταν "ναι, βεβαίως, αλλά πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η νόσος από το υπουργείο Υγείας, εκτός αν μπορείτε να ενταχθείτε σε κάποιο άλλο υπάρχον ICT10"», λέει στο iatronet.gr η πρόεδρος του Long Covid Greece παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου και προσθέτει: «Και τα παιδιά με long Covid δεν μπορούν να έχουν εκπαιδευτικά δικαιώματα. Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, όχι για μία ή δύο εβδομάδες, αλλά για μήνες και είναι καταδικασμένα να χάσουν τη σχολική χρονιά. Αν δεν αναγνωριστεί η νόσος, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ούτε για τους ενήλικες ούτε για τα παιδιά».

Εδώ κι ένα χρόνο, σημειώνει, υπάρχει αναγνωρισμένος κωδικός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχουν βγει οι πρώτες δημοσιευμένες μελέτες από τη χρήση αυτού του κωδικού από ασφαλιστικές εταιρείες.

Μόνο το 6% παρακολουθείται στο δημόσιο σύστημα

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ακόμα δεν έχουν καταφέρει οι ασθενείς να έχουν μια ολιστική αντιμετώπιση», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία παρατίθενται τα ευρήματα δημοσκόπησης που έγινε διαδικτυακά σε ασθενείς με συμπτώματα μακροχρόνιας Covid. Όπως προκύπτει, μόλις το 6% δήλωσε πως παρακολουθείται σε post Covid ή long Covid ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου της χώρας. Το 36% απάντησε πως παρακολουθείται από ιδιώτες γιατρούς και ένας στους τρεις ότι δεν παρακολουθείται από πουθενά, ενώ ένα 9% έχει επισκεφθεί κάποιο ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου, αλλά παρακολουθείται εξωτερικά από ιδιώτες.

ΠΙΝΑΚΑΣ (Από δημοσκόπηση του Long Covid Greece σε δείγμα 562 ασθενών)

Απάντηση

Ποσοστά

Παρακολουθούμαι σε δημόσιο νοσοκομείο σε post COVID/long COVID ιατρείο

6%

Παρόλο που έχω επισκεφθεί long/post COVID ιατρεία σε δημόσια νοσοκομεία, παρακολουθούμαι εξωτερικά σε ιδιώτες γιατρούς

9%

Παρακολουθούμαι από ιδιώτες γιατρούς

36%

Παρακολουθούμαι από δημόσιο κέντρο υγείας/ΤΟΜΥ

2%

Παρακολουθούμαι από ιδιωτικές κλινικές/νοσοκομεία

1%

Δεν παρακολουθούμαι από πουθενά

33%

Άλλο

12%

 

«Από Κρήτη, από Καβάλα, από Θεσσαλονίκη, από τη Ζάκυνθο, ασθενείς ζητούν ραντεβού στον Ευαγγελισμό. Ένα νοσοκομείο να σηκώνει όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μήνες καθυστέρηση», λέει η κ. Ιασωνίδου και προσθέτει: «Άνθρωποι που τους βγάζουν ότι είναι τρελοί στις περιοχές τους, πάνε και παίρνουν διαγνώσεις. Ξέρεις τι είναι να έχεις νευρολογική διάγνωση δυσαυτονομίας, να μην την έχουν βρει πουθενά στην περιοχή σου και να σου λένε ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό σου και ότι έχεις άγχος; Και σώας τας φρένας να έχεις, με αυτή την αντιμετώπιση θα τα χάσεις».

Η ίδια αναφέρει πως τα περισσότερα post/long Covid ιατρεία των νοσοκομείων -με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις- περιορίζονται σε ένα πνευμονολογικό follow up των ασθενών, χωρίς να παραπέμπουν σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για συναξιολόγηση καρδιολογικών, νευρολογικών ή άλλων συμπτωμάτων. «Κι αν το κάνουν, θα είναι για προσωπική εξυπηρέτηση, με δική τους πρωτοβουλία. Δεν λύνονται τα προβλήματα με συνεννόηση επί προσωπικού», καταλήγει.

Η Long Covid Greece ζητά από το υπουργείο Υγείας:

  • Ασφαλιστική αναγνώριση του 9
  • Υποστήριξη διεπιστημονικού κέντρου αντιμετώπισης μετά-Covid 19 κατάστασης στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός
  • Δημιουργία διεπιστημονικών δομών ανά την Ελλάδα
  • Ένταξη ασθενών σε προγράμματα αποκατάστασης
  • Κεντρική Ενημέρωση όλων των δομών για τη νόσο
  • Υποστήριξη προγραμμάτων έρευνας, καταγραφής, διάγνωσης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v