Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έλεγχο η έλευση ταξιδιωτών από την Κίνα προς Ελλάδα

Τι προβλέπει υπουργική απόφαση για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε σήμερα και θα είναι σε ισχύ έως και τις 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00. 

Υπό έλεγχο η έλευση ταξιδιωτών από την Κίνα προς Ελλάδα

Η είσοδος των ταξιδιωτών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που προέρχονται από την Κίνα με απευθείας πτήσεις επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή rapid test για κορωνοϊό COVID-19.

Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και εισήγηση του οργάνου για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων (IPCR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπ’ αρ. 20/4.1.2023 έγγραφο της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε σήμερα και θα είναι σε ισχύ έως και τις 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00.

Η απόφαση προβλέπει πως το PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματο-φαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την επιβίβασή τους ή εναλλακτικά έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 24 ωρών πριν από την επιβίβασή τους, από εργαστήρια αναφοράς ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης και φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95) τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στον χώρο των αερολιμένων.

Οι υποχρεώσεις αυτές ισχύουν και για ανηλίκους από 5 ετών και άνω. Επίσης οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο των αναγκαίων εγγράφων εισόδου των ταξιδιωτών πριν από την επιβίβασή τους, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα και, σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Όσοι παραβιάζουν επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v