Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράμμος: Η ΑΔΑΕ θα συνεχίσει ελέγχους σε παρόχους και ΕΥΠ

Η επιστολή προς τον κ. Τσιάρα αποσκοπούσε στο να πληροφορηθεί η Αρχή τον τρόπο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Ράμμος: Η ΑΔΑΕ θα συνεχίσει ελέγχους σε παρόχους και ΕΥΠ

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος σε σημερινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της χθεσινής επιστολής του (17.1.2023) προς τον υπουργό της Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, κ.λπ. και επισημαίνει ότι η εν λόγω επιστολή αποσκοπούσε στο να πληροφορηθεί η Αρχή τον τρόπο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που καθιερώθηκε με το νόμο 5002/2022.

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος αναφέρει:

«Επειδή διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξάλλου, προκύπτει από απλή ανάγνωσή της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πώς αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ' οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα.

Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κ.λπ., προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v