Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαγιορκίνης: Πότε θα υποχωρήσει η έξαρση γρίπης, τι γίνεται με τον κορωνοϊό

Πότε έρχεται η επιπέδωση και πότε η πτωτική τάση στα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα οι νέες μεταλλάξεις και οι εξελίξεις στην Κίνα.

Μαγιορκίνης: Πότε θα υποχωρήσει η έξαρση γρίπης, τι γίνεται με τον κορωνοϊό

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περάσει την κορύφωση της γρίπης και είμαστε σε πτωτική τάση. «Βέβαια θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πολλές φορές κάνει ταλαντώσεις και δεν είναι συνεχής η κάθοδος», τόνισε. «Σίγουρα είμαστε σε φάση καλύτερη απ' ό,τι πριν δύο εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, «βρισκόμαστε σε επιπέδωση των κρουσμάτων».

Στη γρίπη δεν θα δούμε επιπέδωση, θα ξεκινήσει η κάθοδος. Αν έχει ήδη ξεκινήσει, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Δηλαδή πιο νωρίς απ' ότι το περιμέναμε.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τα οφέλη του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια και της γρίπης και του κορωνοϊού «είναι δοκιμασμένα και δεν έχουμε δει παρενέργειες, συνεπώς οι πολίτες καλό είναι να εμβολιαστούν».

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν είδαμε κάτι με τη μετάλλαξη Κένταυρος. «Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για την Κράκεν, όμως στις χώρες που επικράτησε το σύστημα υγείας δεν έδειξε να πιέζεται».

Κλείνοντας, ο καθηγητής Μαγιορκίνης εκτίμησε πως όσα συμβαίνουν στην Κίνα δεν θα μας επηρεάσουν στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v