Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεισμός 5,9 βαθμών Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρόδο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου, με εστιακό βάθος 22 χλμ. Αναφορές των κατοίκων κάνουν λόγο για μεγάλη διάρκεια της σεισμικής δόνησης στην περιοχή.

Σεισμός 5,9 βαθμών Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρόδο

Σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:37 το μεσημέρι στη Ρόδο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου, με εστιακό βάθος 22 χλμ.

Αναφορές των κατοίκων κάνουν λόγο για μεγάλη διάρκεια της σεισμικής δόνησης στην περιοχή.

Αν και η αρχική μέτρηση έδινε 5,7 Ρίχτερ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ευτυχώς, τόνισε, που το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε εκτιμήσεις, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

“Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ3 και στην Περίμετρο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

“Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός” είπε τονίζοντας πως “ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία“.

Μεγάλη αναστάτωση αλλά ευτυχώς χωρίς να σημειωθούν ζημιές προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η σεισμική δόνηση στην πόλη της Ρόδου και στην ανατολική πλευρά του νησιού χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ζημιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η περιοχή που έδωσε το σεισμό είναι κοντά στην τάφρο του Στράβωνα που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς στο νησί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v