Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγωδία με 38 νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

(upd4) Επιβατική και εμπορική αμαξοστοιχία βρέθηκαν για άγνωστο λόγο στην ίδια γραμμή. Δεκάδες τραυματίες, οι έρευνες συνεχίζονται. Τριήμερο εθνικό πένθος. Συνελήφθη ο σταθμάρχης, τι είπε στην απολογία του.

Τραγωδία με 38 νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη, από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. 

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η, έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Βασίλη Βαθρακογιάννη, εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τον επίσημο απολογισμό σε σχέση με την τραγωδία. Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν έχει αναφερθεί αριθμός αγνοουμένων. Νεκροί είναι και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 130 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λάρισας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ξεκινά τώρα.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική, που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε, είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά. Αυτή τη στιγμή γερανοφόρα μετακινούν τα συντρίμμια των βαγονιών γιατί έχουν πάρει κλίση. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Ερευνες στα συντρίμμια

Οι πυροσβέστες, με ειδικά μηχανικά ψαλίδια, κόβουν τις λαμαρίνες των δύο πρώτων βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ψάχνουν στα συντρίμμια, ανασύροντας προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν πολλοί φοιτητές που είχαν φύγει για το τριήμερο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί από αυτούς βοήθησαν μεγαλύτερους σε ηλικία επιβάτες να απομακρυνθούν, μετά το δυστύχημα.

Στην επιβατική αμαξοστοιχία IC 62, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες, έκανε γνωστό η εταιρεία Hellenic Train, διευκρινίζοντας πως από τους 430 ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί στον συρμό στην Αθήνα, αποβιβάστηκαν κάπου 80 στη Λάρισα. Στην εμπορευματική αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα, κατά πληροφορίες, επέβαιναν τρεις άνθρωποι.

Απολογία σταθμάρχη: Πάτησα το κουμπί...

Σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη που συνελήφθη για το δυστύχημα των Τεμπών σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και ανωμοτί καταθέσεις, δηλαδή ως ύποπτοι κατέθεσαν διάφοροι παράγοντες, που έχουν σχέση με το δυστύχημα -τουλάχιστον δύο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας και ο κλειδούχος.

Ο σταθμάρχης, όμως, απολογήθηκε προανακριτικά καθώς συνελήφθη ως ο βασικός υπεύθυνος για το τραγικό δυστύχημα. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί, γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του δήλωσε: «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε».

Βέβαια, υπάρχει μία κατηγορία που αναφέρει πως θα έπρεπε ο ίδιος ιδίοις όμμασι να δει εάν άλλαξε, εάν λειτούργησε αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα, προκειμένου να μπει στις κανονικές ράγες το τρένο. Μάλλον αυτό δεν το είδε. Εκεί υπάρχει το ζήτημα, το οποίο υποστηρίζει ο σταθμάρχης.

Το ερώτημα είναι εάν είναι ένα ανθρώπινο λάθος ή μία σειρά λαθών και τεχνικών ελλείψεων καθώς η προανακριτική έρευνα της Τροχαίας Λάρισας δεν διερευνά μόνο αυτό, διερευνά και το πώς έγινε και το τρένο μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ υπάρχουν δύο παράλληλες γραμμές. Από κει και πέρα, γίνεται μία έρευνα, υπάρχει ένα κομβικό σημείο, μια καθυστέρηση του επιβατικού τρένου στα Παλαιοφάρσαλα για ένα πρόβλημα στη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης.

Εκεί αναζητείται μάλλον η αιτία του κακού και πώς συνδέεται αυτό με το δυστύχημα. Μία ακόμη τεχνητή έλλειψη για την οποία μιλούν πολλοί σιδηροδρομικοί είναι ότι δεν λειτούργησε το σύστημα φωτοσήμανσης, που όπως λένε οι μηχανοδηγοί τούς βοηθάει πάρα πολύ προκειμένου να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Μετά την προανακριτική απολογία του, ο σταθμάρχης θα απολογηθεί και ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει τις σχετικές διώξεις.

Οι έρευνες

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. 

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικής φύσεως. Ειδικότερα διερευνάται εάν έχει τελεστεί το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προήλθε θάνατος καθώς και το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Οι μαρτυρίες επιβατών

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβάτης της αμαξοστοιχίας.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη, αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησα να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

Γ. Οικονόμου: Ανείπωτη τραγωδία

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, ο εντοπισμός και η αναζήτηση των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων με ψυχολόγους που μεταβαίνουν στη Λάρισα.

Για τον σκοπό αυτό από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και πάνω από 500 στελέχη επιχειρούν ανά τομέα ευθύνης τους στο πεδίο. Εκεί βρίσκονται και οι ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Μεταφορών. Ενώ από τη πρώτη στιγμή αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός.

Για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη να βρεθούν στην ίδια γραμμή επί πολλά χιλιόμετρα δύο τρένα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση».

Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια

Λόγω της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη - Αθήνα
Αθήνα - Καλαμπάκα
Καλαμπάκα - Αθήνα
Αθήνα - Λειανοκλάδι
Λειανοκλάδι - Αθήνα
Θεσσαλονίκη - Λάρισα
Λάρισα - Θεσσαλονίκη
Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα
Καλαμπάκα - Παλαιοφάρσαλος
Βόλος - Λάρισα
Λάρισα - Βόλος
Λειανοκλάδι -Στυλίδα
Στυλίδα - Λειανοκλάδι

Hellenic Train: Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα

H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας. Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επιτόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης.

Στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τραυματίες ο υπουργός Υγείας

Τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε από τη σύγκρουση εμπορικού με επιβατικό τρένο στα Τέμπη, επισκέπτεται διαδοχικά αυτήν την ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάστασης της υγείας τους.

Ο υπουργός μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό δυστύχημα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, ενώ σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δυστύχημα, με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, μετέβη στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v